Kalafior pod pierzynką

Kalafior pod pierzynką - danie warzywne, które smakuje każdemu
/ 27.05.2016 13:12
DRUKUJ PRZEPIS
Kalafior pod pierzynką fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

kalafior,
sól,
cukier,
5 dag masła,
łyżka mąki,
1 szklanka mleka,
pół szklanki śmietany,
jajko,
łyżka startego sera,
plasterek cytryny.

Przygotowanie:

Zagotować wodę ze szczyptą soli i cukru. Do wrzątku włożyć oczyszczony i podzielony na cząstki kalafior. Ugotować. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć kalafior. Stopione masło wymieszać z mąką. Rozprowadzić z mlekiem i śmietaną. Zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać przyprawy do smaku. Rozprowadzić surowym jajkiem. Zalać kalafior. Oprószyć serem. Zapiec.

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)