Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
kaczka,
12 ziarenek rozgniecionego pieprzu czarnego,
12 ziarenek kopru włoskiego,
1 łyżeczka cynamonu,
2 cebule dymki,
łyżeczka imbiru w proszku,
2 łyżki cukru,
1 szklanka sosu sojowego,
3 łyżki czystej wódki,
1 łyżka oleju sezamowego.
Przygotowanie:
Oczyszczona kaczkę zalać wodą. Ugotować. Gotować 3 minuty. Oczyścić z szumowin. Gotować jeszcze 10 minut. Wyjąć mięso. Opłukać. Wywar zagotować. Następnie włożyć do niego z powrotem mięso oraz resztę składników z wyjątkiem oleju. Gotować 105 minut. Mięso wyjąć i natrzeć olejem. Polać sosem. Pozostawić do ostudzenia.