KUSKUS Z DAKTYLAMI I JAGNIĘCINĄ
Przywodzi na myśl dalekie egzotyczne kraje
- 400 g jagnięciny
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- garść daktyli
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 cytryny
- liść laurowy
- sól
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- szczypta szafranu
- 1 szklanka bulionu
- oliwa
Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać liść laurowy, utłuczoną kolendrę, cynamon, oczyszczone z pestek daktyle, cząstki cytryny i paprykę. Smażyć jeszcze chwilę, ciągle mieszając, a następnie zalać szklanką bulionu i dusić ok. godziny. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu, dodając do wody szczyptę soli i szafran. Gotowy przełożyć do glinianego naczynia, obłożyć mięsem, zalać sosem i wstawić do gorącego piekarnika na ok. 20 minut.
Naczynie „Tajine” 39 zł, Red Onion
FASOLOWA Z OGNIEM
Najlepiej smakuje następnego dnia
- 150 g suchej fasoli
- 1 cebula
- 1/2 puszki pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 strąk ostrej papryki
- 1 l wywaru z jarzyn
- sól
- pieprz
- oliwa
Fasolę umyć. Zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia. Ugotować w tej samej wodzie na małym ogniu. Po ugotowaniu nie odcedzać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę. Zestawić z ognia, dodać cząber, słodką paprykę i pokrojoną, pozbawioną nasion ostrą paprykę. Wymieszać, dodać pomidory i jeszcze chwilę podsmażyć, a następnie całość wlać do garnka z fasolą. Dodać wywar z jarzyn, sól i pieprz. Gotować jeszcze kilka minut. Zostawić w garnku na jeden dzień.
Miseczki ceramiczne 46 zł/szt., Red Onion
WINNA POLEWKA Z POMIDORAMI I CIELĘCINĄ
Cudowny aromat i kolor
- 300 g cielęciny
- 2 łyżki mąki
- 1 i 1/2 szklanki czerwonego wina
- 1 szklanka bulionu
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- liść laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- sól • pieprz
- garść świeżej kolendry
- olej
Mięso pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Do torebki foliowej wsypać mąkę i czosnek, wrzucić mięso i potrząsać tak długo, aż kawałki będą obtoczone w mące. W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Dodać drobno pokrojoną cebulę, smażyć jeszcze chwilę, często mieszając. Zalać winem, dodać bulion, pomidory, liść laurowy i ziele angielskie. Dusić ok. 45 minut, aż mięso będzie miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem obficie posypać posiekaną kolendrą.
Miseczki ceramiczne 23 zł/szt., Red Onion
BAŁKAŃSKA ZAPIEKANKA
Gorące, aż parzy. Pyszne!
- 1/2 kg fasolki szparagowej
- 1/2 kg minimarchewek
- 2 cebulki dymki
- 3 ząbki czosnku
- ok. 10 pomidorków koktajlowych
- 150 g fety
- 2 jajka
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
- sól
- olej
Fetę pokroić w kostkę, zalać chłodną, przegotowaną wodą i odstawić na kilka godzin, aby ser się odsolił. Następnie odsączyć. Warzywa wrzucić na rozgrzany olej, smażyć ok. 10 minut, często mieszając. Dodać tymianek, sól i zmielony pieprz. Do wysmarowanych olejem glinianych naczynek włożyć warzywa, na nich ułożyć ser i wbić jajko. Skropić olejem. Zapiekać 30 minut, aż jajko się zetnie.
Gliniane naczynia do zapiekania, własność stylistki
Potrawy, tekst, stylizacja: Beata Lipov
Zdjęcia Lubomir Lipov