Jesienne wieczory najchętniej spędzilibyśmy pod kocem, z dobrą książką i nastrojową muzyką. Mało kto po długim dniu w pracy ma jeszcze siłę na przygotowywanie skomplikowanych posiłków. Zamiast godziny w kuchni, wolelibyśmy spędzić tam chwilę, a na talerzu mieć ciepłą, pyszną i sycącą kolację, jak z restauracji. Na szczęście to możliwe!
Liczy się pomysł!
To, ile czasu poświęcisz na przygotowanie posiłku, nie musi mieć wpływu na jego jakość i smak. Wręcz przeciwnie. Jest mnóstwo doskonałych dań, które nie wymagają spędzenia w kuchni całego dnia.
Włoskie pasty, chociaż są prawdziwym dziełem sztuki, możesz wykonać nawet w kilkanaście minut! Sama, we własnym domu! Wystarczy odpowiedni makaron, którego nie możesz przegotować oraz pyszne, aromatyczne pesto! Gdzie takie znaleźć?
Bogatą ofertę prezentuje marka Barilla. Znajdziemy tu m.in. jedyne w swoim rodzaju Pesto alla Genovese, które wyjątkowy smak zawdzięcza połączeniu świeżej, włoskiej bazylii z serem Parmigiano-Reggiano. Poza tym w ofercie marki znajdują się:
- Pesto Rosso
- Pesto Calabrese
- Pesto con Pomodori Secchi
Fot. Materiały prasowe
To z ich pomocą wyczarujesz aromatyczne dania, które przypomną ci włoskie wakacje i kulinarne podróże po słonecznej Italii. Jak? Oto dwa przepisy prawdziwego wirtuoza smaku!
Te przepisy poleca sam Matteo Brunetti!
Finalista 6. edycji Masterchef, romantyk i doskonały kucharz - Matteo Brunetti - jak na prawdziwego Włocha przystało pokazuje, że makaron to baza do wielu prostych dań, które możesz wykonać w swoim domu.
Oto dwa przepisy, które zaskakują niewielką ilością składników oraz prostotą przygotowania, a przede wszystkim… smakiem!
Pesto Genovese
Adobe Stock
Składniki:
- 300g spaghetti Barilla
- 1 słoiczek pesto alla Genovese Barilla
- 150g pomidorków
- 100g ricotty
- 20g parmezanu
- Sól, pieprz, oliwa
Jak to zrobić:
- Pokroić pomidorki w ćwiartki i przyprawić je solą oraz pieprzem. Zetrzeć parmezan na tarce o drobnych oczkach.
- Ugotować makaron w gorącej, osolonej wodzie według czasu na opakowaniu i odcedzić.
- Dodać do makaronu pomidorki, pesto, połowę parmezanu, ricottę i odrobinę oliwy. Całość wymieszać.
- Podać na talerzu i posypać parmezanem.
Pesto Calabrese
Fot. Adobe Stock
Składniki:
- 300g casarecce Barilla
- 1 słoiczek Pesto alla Calabrese
- 1 mozzarella
- 150g boczku
- Garść liści mięty
- Sól, pieprz, oliwa
Jak to zrobić:
- Pokroić boczek w plastry, a potem w paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej boczek na małym ogniu aż będzie chrupiący.
- W międzyczasie rozszarpać mozzarellę rękoma i posiekać miętę.
- Ugotować makaron w gorącej, osolonej wodzie według czasu na opakowaniu.
- Odcedzić i wymieszać makaron z pesto, boczkiem i miętą.
- Podać na talerzu i posypać mozzarellą.
A ty, który przepis wybierasz?
Materiał powstał z udziałem marki Barilla.