Makaron z pesto z bazylii fot. Adobe Stock

Jak gotować smacznie i szybko? Te przepisy poleca szef kuchni Matteo Brunetti!

Wypróbuj je we własnym domu! Gwarantujemy - będziesz zachwycona!
Makaron z pesto z bazylii fot. Adobe Stock

Jesienne wieczory najchętniej spędzilibyśmy pod kocem, z dobrą książką i nastrojową muzyką. Mało kto po długim dniu w pracy ma jeszcze siłę na przygotowywanie skomplikowanych posiłków. Zamiast godziny w kuchni, wolelibyśmy spędzić tam chwilę, a na talerzu mieć ciepłą, pyszną i sycącą kolację, jak z restauracji. Na szczęście to możliwe!
 

Liczy się pomysł!

To, ile czasu poświęcisz na przygotowanie posiłku, nie musi mieć wpływu na jego jakość i smak. Wręcz przeciwnie. Jest mnóstwo doskonałych dań, które nie wymagają spędzenia w kuchni całego dnia.
Włoskie pasty, chociaż są prawdziwym dziełem sztuki, możesz wykonać nawet w kilkanaście minut! Sama, we własnym domu! Wystarczy odpowiedni makaron, którego nie możesz przegotować oraz pyszne, aromatyczne pesto! Gdzie takie znaleźć?
Bogatą ofertę prezentuje marka Barilla. Znajdziemy tu m.in. jedyne w swoim rodzaju Pesto alla Genovese, które wyjątkowy smak zawdzięcza połączeniu świeżej, włoskiej bazylii z serem Parmigiano-Reggiano. Poza tym w ofercie marki znajdują się:
  • Pesto Rosso
  • Pesto Calabrese
  • Pesto con Pomodori Secchi

Fot. Materiały prasowe

To z ich pomocą wyczarujesz aromatyczne dania, które przypomną ci włoskie wakacje i kulinarne podróże po słonecznej Italii. Jak? Oto dwa przepisy prawdziwego wirtuoza smaku! 


Te przepisy poleca sam Matteo Brunetti!

Finalista 6. edycji Masterchef, romantyk i doskonały kucharz - Matteo Brunetti - jak na prawdziwego Włocha przystało pokazuje, że makaron to baza do wielu prostych dań, które możesz wykonać w swoim domu.
Oto dwa przepisy, które zaskakują niewielką ilością składników oraz prostotą przygotowania, a przede wszystkim… smakiem!
 
Pesto Genovese

Adobe Stock

Składniki:

  • 300g spaghetti Barilla
  • 1 słoiczek pesto alla Genovese Barilla
  • 150g pomidorków 
  • 100g ricotty
  • 20g parmezanu
  • Sól, pieprz, oliwa
Jak to zrobić:
  1. Pokroić pomidorki w ćwiartki i przyprawić je solą oraz pieprzem. Zetrzeć parmezan na tarce o drobnych oczkach.
  2. Ugotować makaron w gorącej, osolonej wodzie według czasu na opakowaniu i odcedzić.
  3. Dodać do makaronu pomidorki, pesto, połowę parmezanu, ricottę i odrobinę oliwy. Całość wymieszać.
  4. Podać na talerzu i posypać parmezanem.
 

 Pesto Calabrese

Fot. Adobe Stock

Składniki:
  • 300g casarecce Barilla
  • 1 słoiczek Pesto alla Calabrese
  • 1 mozzarella
  • 150g boczku
  • Garść liści mięty 
  • Sól, pieprz, oliwa
Jak to zrobić:
  1. Pokroić boczek w plastry, a potem w paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej boczek na małym ogniu aż będzie chrupiący.
  2. W międzyczasie rozszarpać mozzarellę rękoma i posiekać miętę.
  3. Ugotować makaron w gorącej, osolonej wodzie według czasu na opakowaniu.
  4. Odcedzić i wymieszać makaron z pesto, boczkiem i miętą. 
  5. Podać na talerzu i posypać mozzarellą.
 
A ty, który przepis wybierasz?
 
Materiał powstał z udziałem marki Barilla. 
Tagi: pesto