Składniki:
- podudzie z indyka- 1/2 kg jabłek
- mała cebula
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 5 ząbków czosnku
- tymianek
- estragon
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (ok. 45 dag)
- żółtko
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Podudzie wyluzuj z kości, pokrój na 4 porcje, oprósz mąką. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę. Jabłka obierz, usuń pestki i pokrój w ćwiartki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i zrumień na niej indyka. Dodaj cebulę z czosnkiem. Smaż 5–10 min. Dodaj jabłka, oprósz ziołami, solą, pieprzem. Wlej bulion. Duś ok. 30 min, aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje.
2. Formę żaroodporną wysmaruj resztą masła, wyłóż połowę ciasta. Na nim ułóż indyka i jabłka. Przykryj resztą ciasta. Wierzch posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Piecz 30 min w temp. 200 st.
2. Formę żaroodporną wysmaruj resztą masła, wyłóż połowę ciasta. Na nim ułóż indyka i jabłka. Przykryj resztą ciasta. Wierzch posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Piecz 30 min w temp. 200 st.