Przygotowanie 50 min
Pieczenie ok. 50 min
Porcja ok. 420 kcal
Przepis na 4 porcje:
- 70 dag filetu z piersi indyka
- 4–5 pomidorów
- cebula
- czerwona papryka
- 2–3 ząbki czosnku
- 5 dag marynowanych czarnych oliwek bez pestek
- 10 dag twardej fety
- 3 łyżki oliwy
- łyżka masła do natłuszczenia formy
- sok z cytryny
- sos sojowy
- oregano
- tymianek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- świeże zioła do dekoracji
Sposób wykonania:
- Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie pokrój w dużą kostkę, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny oraz sosem sojowym. Odstaw na 30 minut pod przykryciem do lodówki.
- W tym czasie warzywa umyj, oczyść. Pomidory włóż do miski, zalej wrzącą wodą, odstaw na 30 sekund po czym osącz na sicie i przelej zimną wodą. Obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na cząstki. Paprykę przekrój na pół, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Marynowane oliwki osącz z zalewy, pokrój na plasterki. Żaroodporne naczynie do zapiekania wysmaruj dokładnie masłem.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż kawałki indyka i obsmaż na rumiano ze wszystkich stron. Mięso włóż do przygotowanego naczynia do zapiekania. Cebulę i czosnek zeszklij, mieszając, na pozostałym na patelni tłuszczu. Dodaj rozdrobnioną paprykę oraz pomidory i przez chwilę smaż, mieszając co jakiś czas, aż miąższ pomidorów się rozpadnie. Dodaj oliwki. Dopraw do smaku oregano, tymiankiem, solą oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
- Pomidorowe ragout włóż do naczynia żaroodpornego z indykiem. Wierzch posyp startą na grubej tarce fetą. Przykryj, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekaj 45–50 minut. Udekoruj przed podaniem świeżymi ziołami.