Indyk w pomidorowym ragout - przepis

Indyk zapiekany w pomidorach jest delikatny i soczysty. To pyszne danie kuchni śródziemnomorskiej.
/ 03.07.2012 07:06

Przygotowanie 50 min
Pieczenie ok. 50 min
Porcja ok. 420 kcal

Przepis na 4 porcje:

  • 70 dag filetu z piersi indyka
  • 4–5 pomidorów
  • cebula
  • czerwona papryka
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 5 dag marynowanych czarnych oliwek bez pestek
  • 10 dag twardej fety
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka masła do natłuszczenia formy
  • sok z cytryny
  • sos sojowy
  • oregano
  • tymianek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeże zioła do dekoracji

Sposób wykonania:
  1. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie pokrój w dużą kostkę, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny oraz sosem sojowym. Odstaw na 30 minut pod przykryciem do lodówki.
  2. W tym czasie warzywa umyj, oczyść. Pomidory włóż do miski, zalej wrzącą wodą, odstaw na 30 sekund po czym osącz na sicie i przelej zimną wodą. Obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na cząstki. Paprykę przekrój na pół, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Marynowane oliwki osącz z zalewy, pokrój na plasterki. Żaroodporne naczynie do zapiekania wysmaruj dokładnie masłem.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż kawałki indyka i obsmaż na rumiano ze wszystkich stron. Mięso włóż do przygotowanego naczynia do zapiekania. Cebulę i czosnek zeszklij, mieszając, na pozostałym na patelni tłuszczu. Dodaj rozdrobnioną paprykę oraz pomidory i przez chwilę smaż, mieszając co jakiś czas, aż miąższ pomidorów się rozpadnie. Dodaj oliwki. Dopraw do smaku oregano, tymiankiem, solą oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
  4. Pomidorowe ragout włóż do naczynia żaroodpornego z indykiem. Wierzch posyp startą na grubej tarce fetą. Przykryj, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekaj 45–50 minut. Udekoruj przed podaniem świeżymi ziołami.

Redakcja poleca

REKLAMA