Składniki:
- 75 dag cielęciny
- 250 ml białego wina
- tymianek
- po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- listek laurowy
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- 30 dag ziemniaków
- 10 dag cebulek
- 50 dag grzybów
- 250 ml śmietany 18%
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso pokroić w dużą kostkę, zalać winem, dodać tymianek, ziarna ziela i pieprzu oraz listek laurowy. Przykryć, wstawić na 12 godz. do lodówki.
- Mięso osuszyć, obsmażyć w rondlu na połowie masła i oleju. Wlać odcedzoną marynatę, przykryć i dusić 40 min. Dodać obrane ziemniaki, podlać 200 ml wody, gotować 10 min.
- Na pozostałym maśle i oleju przesmażyć cebulki i grzyby. Dodać do mięsa i dusić 20 min, aż sos zgęstnieje. Dodać śmietanę, doprawić, zagotować.