- wołowina gulaszowa - 1/2 kg
- cebula - 1 średnia
- olej - 3 łyżki
- liść laurowy - 2-3 listki
- ziele angielskie - 5-6 ziarenek
- woda - ok. 0,7 l
- sól, pieprz
- mąka - 2 łyżki
- Makaron Międzybrodzki gniazda wstążki - 1 paczka
Sposób wykonania:
- Wołowinę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać cebulę, mąkę i całość podsmażyć na złoty kolor. Następnie wlać wodę (najlepiej gorącą), dodać liść, ziele, pieprz i gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia doprawić do smakuje solą.
- Międzybrodzki Makaron gniazda wstążki ugotować nie mieszając, aby utrzymać formę gniazd. Wyłożyć gorący na talerze i polać gulaszem.
Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.