Gulasz wołowy z makaronem - przepis

Gniazda wstążki z gulaszem wołowym fot. serwis prasowy
Gulasz to potrawa znana już od czasów starożytnych. My prezentujemy współczesną, bardzo smaczną wersję gulaszu z... makaronem.
/ 10.09.2012 06:10
Gniazda wstążki z gulaszem wołowym fot. serwis prasowy
Składniki:
  • wołowina gulaszowa -  1/2 kg
  • cebula  - 1 średnia
  • olej -  3 łyżki
  • liść laurowy - 2-3 listki
  • ziele angielskie  - 5-6 ziarenek
  • woda - ok. 0,7 l
  • sól, pieprz
  • mąka - 2 łyżki
  • Makaron Międzybrodzki gniazda wstążki - 1 paczka

Sposób wykonania:
  1. Wołowinę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać cebulę, mąkę i całość podsmażyć na złoty kolor. Następnie wlać wodę (najlepiej gorącą), dodać liść, ziele, pieprz i gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia doprawić do smakuje  solą.
  2. Międzybrodzki Makaron gniazda wstążki ugotować nie mieszając, aby utrzymać formę gniazd. Wyłożyć gorący na talerze i polać gulaszem.

Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Redakcja poleca

REKLAMA