Przepis na wołowy gulasz węgierski

Zobacz, jak przygotować tradycyjny gulasz po węgiersku!
/ 05.02.2009 09:15
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis na wołowy gulasz węgierski fot. Fotolia
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 30-40 dkg mięsa wołowego bez kości
  • 4 dkg tłuszczu
  • 15 dkg cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 dkg ziemniaków
  • majeranek
  • kminek
  • sól
  • bazylia
  • 3 łyżki zakuszki BIO
Przygotowanie:
  1. Mięso opłukać, pokroić na drobne kawałki, włożyć do dużego rondla. Dodać tłuszcz, obraną drobno posiekaną cebulę, czosnek roztarty z solą, szczyptę kminku i majeranek, osolić, dokładnie wymieszać, podlać paru łyżkami wody i dusić powoli pod przykryciem.
  2. W czasie duszenia często mieszać i uzupełniać odparowaną wodę, następnie umyć ziemniaki, obrać i opłukać. Gdy mięso zaczyna mięknąć, dodać Jakuszkę BIO, ziemniaki pokrajane w dość grubą kostkę i dolać tyle wody, aby zakryła gotującą się w rondlu potrawę. Gulasz gotowy!
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA