Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 45 dag piersi z indyka
Bejca:
- 6 posiekanych ząbków czosnku
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 8 łyżek oliwy
- 4 łyżki ostrej musztardy
- szczypta oregano
- sól
- pieprz
Salsa:
- 3 sparzone, obrane pomidory
- pęczek szczypiorku
- garść listków oregano
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Opłucz mięso. Indyka pokrój w szerokie, długie paski. Schab lekko rozbij. Składniki bejcy wymieszaj, zalej mięso i odstaw pod przykryciem do lodówki na 2 godziny.
- W tym czasie przygotuj salsę. Z pomidorów usuń pestki, miąższ pokrój w kosteczkę, wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, oregano i oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 20 minut.
- Paski indyka zwiń w ślimaczki, nadziej na patyki do szaszłyków. Na rozgrzany grill kładź oba rodzaje mięsa. Piecz po 4–5 minut z każdej strony.
- Podawaj z salsą pomidorową oraz bagietką.