Składniki:
- 60 dag chudej wołowiny
- 10 dag słoniny
- szklanka piwa
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- sól, pieprz
- sos chrzanowy
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na dość długie paski o szerokości ok. 3 cm i grubości ok. 1 cm.
- Paski mięsa wołowego włożyć do szklanej miski, zalać piwem, odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
- Słoninę pokroić na niezbyt cienkie plasterki.
- Paski wołowiny osączyć z piwa, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Z jednej strony posmarować musztardą, położyć plaster słoniny, zwinąć roladkę. Można spiąć wykałaczką.
- Przygotowane roladki ułożyć na dobrze rozgrzanym ruszcie. Piec po 20–25 minut z każdej strony. W trakcie pieczenia można polewać piwem. Gotowe roladki podawać z sosem chrzanowym.