Składniki:
- 80 dag mielonego indyka
- 2 jajka
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 pełne łyżki kaszy kukurydzianej
- sok z połowy cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz biały
Sos:
- 2 łyżki kaparów
- 10 dag masła
- sok i skórka z całej cytryny pokrojona w cienkie słupki
- 1/2 posiekanego pęczka natki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Do mięsa z indyka dodaj jajka, kaszę, koperek oraz sok z cytryny. Wyrób na jednolitą masę. Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Z przygotowanej masy, zwilżonymi zimną wodą dłońmi, uformuj 8 podłużnych pulpetów. Każdy owiń w folię spożywczą i gotuj 15 minut we wrzątku, co jakiś czas obracając pulpety na drugą stronę.
- W tym czasie na patelni rozpuść masło, dodaj kapary, skórkę oraz sok z cytryny. Smaż około 5 minut na małym ogniu. Dodaj posiekaną natkę i oprósz szczyptą pieprzu. Pulpeciki rozwiń z folii spożywczej, ułóż na półmisku i polej sosem kaparowym.