Składniki:
- 40 dag mąki
- jajko
- 1/2 szklanki wody
- łyżka oleju
Farsz:
- 20 dag bryndzy
- 20 dag oscypka
- 10 dag mielonego tłustego twarogu
- cebula
- jajko
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej, zagnieć z jajkiem, wodą z olejem i szczyptą soli. Przykryj i odstaw na 30 min.
- Bryndzę utrzyj ze startym oscypkiem i twarogiem. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj do farszu. Wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkuj, wytnij szklanką krążki. Na każdym ułóż łyżeczkę farszu. Zlep pierogi. Gotuj partiami w osolonej wodzie 2–3 min od wypłynięcia. Podawaj polane masłem lub odsmażone na oleju z posiekaną cebulką.