Składniki:
- 4 małe golonki wieprzowe
- mały por
- 4 winne jabłka
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 4 łyżki żubrówki lub calvadosu
- kostka bulionu warzywnego
Dodatki do golonki:
- łyżka oliwy
- sok z połowy cytryny
- łyżka posiekanej natki
- 2 listki laurowe
- po 4–5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- pieprz cytrynowy, sól
Przygotowanie:
- Golonki oczyść, obwiąż nicią kuchenną. Zalej wrzątkiem. Dodaj pokruszoną kostkę bulionową, listki laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Gotuj na wolnym ogniu około godziny.
- Przygotuj sos jabłkowy: oczyszczoną białą część pora posiekaj. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny.
- Rozgrzej oliwę i podsmaż por. Dodaj jabłka, podlej białym winem, dopraw mielonym pieprzem cytrynowym i solą. Duś pod przykryciem na małym ogniu 5–6 minut.
- Golonki ostudź, zdejmij skórę, ułóż w żaroodpornym naczyniu i skrop żubrówką. Przykryj sosem jabłkowym. Podlej kilkoma łyżkami wody. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 15–20 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką.