Składniki:
- 2 golonki wieprzowe tylnie lub 4 przednie
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- listek laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- majeranek
- tymianek
- oregano
- 75 dag papierówek lub innych wczesnych jabłek
- łyżka cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Golonki oczyść, umyj. Warzywa oczyść, obierz, opłucz.
- Zagotuj ok. 2 l wody. Włóż do niej warzywa, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Włóż golonki, zagotuj. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. godziny.
- Golonki wyjmij z wywaru, przestudź. Natrzyj je solą i roztartymi ziołami, ułóż w brytfannie i piecz ok. 40 min w piekarniku o temperaturze 180 st. C.
- Jabłka umyj, nie obieraj, pokrój w cząstki, wytnij gniazda nasienne. Cukier rozpuść w 1/3 szklanki wywaru, polej golonki. Obłóż je pokrojonymi jabłkami, piecz jeszcze ok. 20 min w 200 st. C.