Składniki:
- główka kapusty (ok. 1,2 kg)
- 45 dag mięsa mielonego
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 4 łyżki bułki tartej
- 15 dag wędzonego boczku
- łyżka posiekanego koperku
- puszka pomidorów w zalewie
- jajko
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, włóż mięso, dodaj rozgnieciony czosnek. Smaż 8 min, ostudź. Cebulę obierz, posiekaj. Mięso wymieszaj z jajkiem, tartą bułką, cebulą, posyp solą i pieprzem.
- Kapustę gotuj 15 min w osolonej wodzie, osącz. Liście lekko rozłóż, wytnij głąb. Włóż do środka nadzienie, złóż liście i obwiąż główkę nicią kuchenną. Boczek pokrój w kostkę, zrumień. Kapustę włóż do natłuszczonej formy, wlej pomidory z zalewą, dopraw solą i pieprzem, posyp boczkiem. Piecz 30 min w temp. 200 st. Posyp koperkiem.