Składniki:
- 1,40 kg fileta z piersi indyczej
- sok z cytryny
- łyżka płynnego miodu
- po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej mielonej papryki
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- łyżeczka suszonej szałwii
- łyżeczka świeżego startego imbiru
- słoik wiśni w syropie
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mięso opłucz osusz, skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem. Miód wymieszaj z tymiankiem, szałwią, mielonymi paprykami, imbirem i oliwą. Mieszanką posmaruj mięso i włóż je do żroodpornej formy.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz najpierw 15 minut w temp. 200 stopni. Polej szklanką gorącej wody. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze około 50 minut.
- 10 minut przed końcem pieczenia dodaj wiśnie w syropie (wiśnie powinny się zagrzać).
- Pieczeń wyjmij z piekarnika. Odstaw na 5 minut, aby odpoczęła, a następnie pokrój w plastry, polewając każdy z nich wiśniami w syropie. Podawaj z ryżem.