Składniki:
- 30 dag suchej białej fasoli
- 2 listki laurowe
- 2 goździki
- 1 cebula
- 10 dag wędzonego boczku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 marchewka
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Fasolę opłucz, zalej dużą ilością zimnej wody, pozostaw na noc.
- Odlej wodę, fasolę zalej porcją świeżej wody, zagotuj. Dodaj listki laurowe, goździki, zrumienioną cebulę, marchewkę, sól i pieprz. Gotuj 20 min przy uchylonej pokrywce.
- Boczek pokrój, zrumień na suchej patelni. Dodaj do fasolki razem z koncentratem i posiekanym czosnkiem. Gotuj, aż fasolka będzie miękka.
- Dodaj pomidory wraz z zalewą oraz majeranek, gotuj jeszcze ok. 15 min. Dopraw do smaku.