Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 80 dag dyni
- duża papryka czerwona
- duża papryka żółta
- 3–4 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Marynata do kurczaka:
- 5 łyżek oliwy ziołowej
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1–2 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu Cayenne
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj oliwę ziołową, sos sojowy, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sporą szczyptę pieprzu Cayenne. Mięso opłucz, osusz, oczyść, włóż do marynaty, wymieszaj, by równomiernie się nią pokryło. Odstaw pod przykryciem do lodówki na 2 godziny.
- Piersi usmaż na patelni grillowej na rumiano (5-7 min) z obu stron. Przełóż na talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw do ciepłego piekarnika, by mięso doszło w środku.
- W tym czasie umyj i oczyść dynię oraz kolorową paprykę. Warzywa pokrój w zapałkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj warzywa, smaż, cały czas mieszając, ok. 5 minut. Następnie dodaj obrany i posiekany czosnek. Dopraw suszonymi ziołami, solą oraz pieprzem. Smaż jarzyny kolejne 5 minut. Mięso ułóż na dużych talerzach, obłóż jarzynami i podawaj.