Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 2 duże dorady
- 2 cytryny
- świeży tymianek i oregano
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 50 dag pomidorów
- 100 ml oliwy z oliwek
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Dorady dokładnie umyć, sprawić pozostawiając głowy, wypłukać. Można ponacinać ich skórkę, by równomiernie się piekła. Skropić w środku i na zewnątrz sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, oprószyć solą i pieprzem, do środka włożyć po gałązce świeżego tymianku i oregano. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce, by nabrały aromatu.
- Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć nasionka i stwardniałe kawałki, miąższ pokroić w dużą kostkę.
- Pomidory wymieszać z pokrojoną cebulą i czosnkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie natłuścić oliwą, włożyć do niego pomidory z cebulą i czosnkiem. Położyć na nich dorady, obłożyć je plasterkami dokładnie wyszorowanej cytryny.
- Dorady i pomidory polać dość obficie oliwą, skropić białym winem. Naczynie z rybą wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC i piec około 30 minut.
- Doradę z pomidorami podawać z ugotowanym ryżem lub świeżym pieczywem.