Uwielbiasz pyszne jedzenie i kochasz gotować? Jedyne czego nie znosisz, to sterta naczyń, które przecież ktoś musi pozmywać? A co byś powiedziała na dania z jednej patelni, które wykonasz w pare minut? Szybko, łatwo i smacznie.
Sprawdź 5 przepisów na pełnowartościowe dania, które idealnie sprawdzą się jako przekąska, jak i pełnowartościowy posiłek!
Frittata z pomidorami
SKŁADNIKI:
- 6 jaj
- 200 g szpinaku
- 50 g fety
- czosnek
- śół, pieprz
- świeże zioła
- pomidory
- oliwa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Szpinak dokładnie umyj
- Rozgrzej oliwę na patelni
- Podsmaż czosnek, a następnie dodaj liście szpinaku
- Dodaj sól i pieprz
- Smaż wszystko około 2 minuty
- Jajka ubij, dodaj przyprawy, zioła, szpinak z czosnkiem i pokruszoną fetę
- Wlej na patelnię jajka oraz pomidory i smaż 4 minuty aż spod lekko przypiecze
- Patelnię włóż do rozgrzanego piekarnika, piecz 4-5 minut aż wierzch dobrze się zetnie
Porada: Aby frittata nie przywarła, użyj patelni z powłoką Teflon™ . Danie będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowsze, bo tego typu patelnie posiadają atesty dopuszczające je do kontaktu z żywnością od niezależnych instytucji zewnętrznych: EPA, FDA, Holenderskiego Ministerstwa Zdrowia i EFSA - European Food Safety Association.
Omlet z ziołami
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- szczypta proszku do pieczenia
- łyżeczka mąki
- garść liści szpinaku
- garść pokrojonej szynki
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- masło klarowane
- sok z cytryny
- 2 pomidory
- płaska łyżka mielonego parmezanu
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Szpinak opłucz i osusz
- Obierz cebulę, posiekaj
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż na wolnym ogniu, aż stanie się miękka. Dodaj szpinak, szynkę i skrop sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i roztartym czosnkiem
- Duś 1 minutę
- W tym czasie żółtka jajek oddziel od białek, z białek ze szczyptą soli ubij sztywną pianę
- Ostrożnie wymieszaj z żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia
- Masę jajeczną wylej na szpinak
- Posyp parmezanem, przykryj i na najmniejszym ogniu smaż ok. 20 minut
- Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki. Wytnij gniazda nasienne, a sam miąższ pokrój w drobniutką kosteczkę
- Gotowy omlet zsuń na talerz, posyp pomidorami
- Omlet złóż na pół i podawaj
Porada: Do przygotowania omletu użyj patelni z powłoką Teflon™. Do smażenia nie będziesz musiała dodawać tłuszczu, a danie i tak się nie przypali i będzie rumiane.
Makaron z warzywami i krewetkami
SKŁADNIKI:
- 1/2 opakowania makaronu typu spaghetti
- 1/2 kg krewetek
- 1/2 kostki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ugotuj makaron
- Krewetki przypraw solą i pieprzem, a następnie odstaw na bok
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż czosnek, cebulę, dodaj oregano i duś przez około 2 minuty
- Dodaj krewetki i podsmaż wszystko przez 3 minuty
- Na patelnię dodaj makaron i wymieszaj z krewetkami
- Dodaj pomidorki koktajlowe, starty parmezan i posiekaną pietruszkę
- Skrop wszystko sokiem z cytryn
Porada: Smaż wszystko na patelni do której nie przylega jedzenie, a więc z powłoką Teflon™. Aby nie zniszczyć sprzętu, używaj drewnianej lub z tworzywa.
Tradycyjne naleśniki w kształcie serca
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mąkę przesiej do miski.
- Dodaj mleko, wodę gazowaną, jajka oraz sól.
- Wszystko razem wymieszaj, aż powstanie gładka masa.
- Jeśli masz czas, odstaw ciasto na naleśniki na około 30 minut, aby "odpoczęło".
- Na patelni z powłoką Teflon™ połóż foremkę w kształcie serca i wlej ciasto naleśnikowe
- Smaż naleśniki z obu stron, aż będą zarumienione.
PORADA: Dobrze jest użyć patelni z powłoką Teflon™, na której przyrządzanie naleśników jest o wiele prostsze. Nie będziesz potrzebowała tłuszczu, a naleśniki będą się pięknie odwracały i nie będą przywierały. Dodatkowo będą zdrowsze, dzięki mniejszej ilość tłuszczów zwierzęcych.
Szakszuka
SKŁADNIKI:
- 3 pomidory
- 1/2 łyżki masła (opcjonalnie, jeśli używasz patelni z powłoką Teflon™, możesz pominąć masło)
- 1/2 ząbka czosnku
- 3 jajka
- bagietka
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Sparz pomidory i pokrój na ćwiartki
- Na patelni rozgrzej masło i dodaj czosnek, a następnie smaż przez minutę
- Dodaj pomidory i smaż wszystko przez ok. 5 minut
- Na pomidory wbij jajka i smaż wszystko pod przykryciem przez ok. 10 minut
- Podawaj z bagietką od razu na patelni
Porada: Aby szakszuka nie przywarła, użyj patelni z powłoką Teflon™, dzięki której twoje danie nie przywrze do dna naczynia.
Jaką patelnię wybrać?
Aby twoje dania było nie tylko smaczne i zdrowe, ale i estetyczne, użyj patelni z powłoką Teflon™ . Dlaczego?
- Teflon™ zapobiega przywieraniu potraw.
- Patelnie z powłoką Teflon™ są łatwiejsze w zmywaniu i czyszczeniu, również w zmywarce.
- Pozwala zmniejszyć ilość używanego tłuszczu, gwarantując zdrowsze gotowanie.
- Teflon™ jest bezpieczny dla zdrowia (potwierdzone przez niezależne instytucje np. EFSA i FDA), a użycie naczyń z powłokami Teflon™ jest rekomendowane przez specjalistów od żywienia i organizacje (np. American Heart Association, National Stroke Association).
Materiał powstał przy współpracy z marką Teflon™