Składniki:
- 8 dużych, makaronowych muszli
- 2 duże pomidory
- 2 łyżki pomidorów suszonych w zalewie z oliwy
- 10 dag twarogu, np. koziego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- listki natki pietruszki lub kolendry do dekoracji
Przygotowanie:
- Muszle ugotuj al dente. Odcedź je, przelej zimną wodą, dokładnie osącz.
- Pomidory umyj, natnij ich skórkę, zanurz na 30 sekund we wrzątku, obierz ze skórki. Usuń z nich nasionka i stwardniałe kawałki, miąższ pokrój w kostkę. Pomidory suszone posiekaj. Twaróg pokrusz, czosnek przepuść przez praskę.
- Rozdrobnione składniki wymieszaj z 1–2 łyżkami oliwy z pomidorów, dopraw. Farszem napełnij muszle, udekoruj.