Składniki:
- 70 dag cielęciny na gulasz
- 50 dag ziemniaków
- 35 dag kapusty włoskiej
- 3 marchewki
- 1/2 małego selera
- duża cebula
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 7 łyżek oleju
- 5 gałązek tymianku
- listek laurowy
- kilka ziarenek pieprzu czarnego
- sól
- pieprz mielony
Przygotowanie:
- Mięso pokrój w dużą kostkę. Zrumień w dużym, płaskim garnku na oleju, w razie potrzeby partiami. Do podsmażonego mięsa dodaj obraną i pokrojoną w plastry marchew i cebulę, pokrojony w kostkę seler, liść laurowy, ziarenka pieprzu, gałązki tymianku.
- Wlej bulion, garnek przykryj, zagotuj, zmniejsz ogień i duś 40 minut. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w kostkę kapustę. Duś 30 minut, aż warzywa zmiękną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.