Składniki:
- duży bochenek (50 dag) czerstwego chleba
- 1,5–2 szklanki mleka
- 20 dag chudego wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 jajka
- 5–6 łyżek tartej bułki
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- mielona papryka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Chleb pokrój, włóż do miski. W zależności od stopnia wysuszenia chleba wlej 1,5–2 szklanki mleka. Odstaw.
- Cebule i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż 5 min, mieszając. Namoczony chleb (nie odciskając) zmiel z podsmażonym boczkiem. Wbij jajko, dopraw majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Masę wymieszaj. Uformuj płaskie kotlety. Panieruj je w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Usmaż na oleju. Podawaj z tartym chrzanem.