Przygotowanie: 25 min
Duszenie: 60 min
Porcja: 440 kcal
Składniki dla 4 osób:
- 70 dag wołowiny zrazowej
- 2 cebule
- majeranek
- puszka krojonych pomidorów
- 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki smalcu
- łyżeczka brązowego cukru
- 1–2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki bulionu wołowego
- listek laurowy
- 3–4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
Sposób wykonania
1. Mięso opłucz, osusz, pokrój w cienkie plastry. Każdy rozbij tłuczkiem. Obierz cebule, pokrój w dużą kostkę.
2. Na patelni rozgrzej smalec, obsmaż na nim bitki i przełóż je do rondla. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Oprósz ją cukrem i smaż, mieszając, aż ten się rozpuści. Następnie całość zalej bulionem, zagotuj i przelej do rondla z mięsem.
3. Do mięsa dodaj rozdrobnione pomidory wraz z zalewą, listek laurowy oraz rozgniecione ziarenka ziela angielskiego. Wlej czerwone wino, wsyp odrobinę majeranku i całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 60 min.
4. Na 5 minut przed końcem duszenia danie dopraw solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i w razie potrzeby jeszcze odrobiną cukru. Gotowe bitki serwuj z sosem i grubym makaronem (świderki, kokardki).
Kulinarne inspiracje - forum >>
Bitki wołowe z makaronem
Danie zyska egzotyczny smak, jeśli do sosu dodasz 1-2 łyżki rodzynek i 3-4 posiekane suszone morele