Reklama
Ilość kalorii: 300
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 40
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 5 kg gruszek,
  • 1,5 kg cukru,
  • 20 g drożdży winnych,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 5 l wody.
Reklama
Przygotowanie:

Wino z gruszek jest łatwe w przygotowaniu i pozwala rozgrzać każdy wieczór. Jego złoty kolor przywodzi na myśl letnie weekendy, a smak kojarzy się z zachodami słońca przy plaży. Zobacz, jak przygotować to pyszne i orzeźwiające wino owocowe.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj i pokrój. Usuń także gniazda nasienne. Nie musisz obierać.
  2. Owoce lekko wygnieć tłuczkiem do mięs lub ziemniaków.
  3. Przełóż do butelki, zasyp cukrem, zalej wodą oraz dodaj sok z cytryny.
  4. Odstaw wino z gruszek na 5 dni w ciepłe miejsce, zamykając butelkę kilkoma warstwami gazy.
  5. Po tym czasie przecedź całość do czystego naczynia fermentującego i odlej ok. 200 ml.
  6. Do mieszanki dodaj łyżkę cukru, dokładnie rozpuść, a następnie wymieszaj drożdże winne.
  7. Dodaj do reszty brzeczki (półproduktu winnego) i wymieszaj.
  8. Zabezpiecz naczynie gazą lub specjalnym uszczelniaczem i odstaw w temperaturze pokojowej na kilkanaście dni.
  9. Kiedy proces fermentacji się zakończy, przefiltruj całość. Następnie wykonaj klarowanie wina i rozlej do butelek.
  10. Szczelnie je zamknij i przechowuj wino z gruszek w ciemnym miejscu.

Czytaj także:
Standardowa jednostka alkoholu
Najlepsze wino go grzańca
Wino z malin

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...