Lekkie i orzeźwiające wino z gruszek: zobacz, jak je przygotować
Pyszne i aromatyczne wino z gruszek to świetny dodatek podczas rodzinnych przyjęć czy imprez ze znajomymi. Zrobienie go jest łatwe i nie potrzebujesz do tego wielu specjalnych narzędzi. Gruszki to dodatkowo źródło wielu cennych witamin i minerałów, a ich smak niezaprzeczalnie kojarzy się z końcówką lata i początkiem jesieni.
Opublikowano: 19.08.2022, 05:56
Reklama
Ilość kalorii: 300
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 40
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 5 kg gruszek,
- 1,5 kg cukru,
- 20 g drożdży winnych,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 5 l wody.
Reklama
Przygotowanie:
Wino z gruszek jest łatwe w przygotowaniu i pozwala rozgrzać każdy wieczór. Jego złoty kolor przywodzi na myśl letnie weekendy, a smak kojarzy się z zachodami słońca przy plaży. Zobacz, jak przygotować to pyszne i orzeźwiające wino owocowe.
Sposób przygotowania:
- Gruszki umyj i pokrój. Usuń także gniazda nasienne. Nie musisz obierać.
- Owoce lekko wygnieć tłuczkiem do mięs lub ziemniaków.
- Przełóż do butelki, zasyp cukrem, zalej wodą oraz dodaj sok z cytryny.
- Odstaw wino z gruszek na 5 dni w ciepłe miejsce, zamykając butelkę kilkoma warstwami gazy.
- Po tym czasie przecedź całość do czystego naczynia fermentującego i odlej ok. 200 ml.
- Do mieszanki dodaj łyżkę cukru, dokładnie rozpuść, a następnie wymieszaj drożdże winne.
- Dodaj do reszty brzeczki (półproduktu winnego) i wymieszaj.
- Zabezpiecz naczynie gazą lub specjalnym uszczelniaczem i odstaw w temperaturze pokojowej na kilkanaście dni.
- Kiedy proces fermentacji się zakończy, przefiltruj całość. Następnie wykonaj klarowanie wina i rozlej do butelek.
- Szczelnie je zamknij i przechowuj wino z gruszek w ciemnym miejscu.
Czytaj także:
Standardowa jednostka alkoholu
Najlepsze wino go grzańca
Wino z malin
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...