Jak zrobić gęsty sok z aronii? Wystarczą 3 składniki
Aby przygotować gęsty sok z aronii, potrzebujesz sporej ilości owoców - nie tylko aronii, ale także cytrusów. Ich dodatek sprawi, że gotowy napój będzie pyszny i idealnie sprawdzi się podczas jesiennej i zimowej pluchy. To prawdziwa bomba witaminowa, która wzmacnia odporność w mroźnym i wietrznym czasie.
Opublikowano: 02.08.2022, 05:23
Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2.5 kg aronii (przebranej, bez gałązek i listków),
- 1.5 l wody,
- ok. 1 kg drobnego cukru,
- cytryna.
Reklama
Przygotowanie:
- Aronię dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie przełóż do rondelka. Pamiętaj, aby dokładnie oczyścić owoce z szypułek.
- Zgnieć lekko owoce tłuczkiem do ziemniaków, aby puściły sok, a następnie wlej wodę i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, aż woda nabierze intensywnego koloru i powstanie gęsty sok z aronii.
- Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i gotuj jeszcze kilka minut.
- Następnie całość przecedź przez sito lub przeciśnij przez gazę, a do uzyskanego soku dodaj cukier i dobrze wymieszaj, aby cały się rozpuścił.
- Następnie przelej z powrotem do rondelka i gotuj jeszcze kilka minut.
- Gotowy gęsty sok z aronii rozlej do butelek i zapasteryzuj.
Reklama
Czytaj także:
Aronia a cukrzyca
Najzdrowsze letnie owoce
Nalewka z borówki amerykańskiej
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...