Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2.5 kg aronii (przebranej, bez gałązek i listków),
  • 1.5 l wody,
  • ok. 1 kg drobnego cukru,
  • cytryna.
Reklama

Przygotowanie:
  1. Aronię dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie przełóż do rondelka. Pamiętaj, aby dokładnie oczyścić owoce z szypułek.
  2. Zgnieć lekko owoce tłuczkiem do ziemniaków, aby puściły sok, a następnie wlej wodę i doprowadź do wrzenia.
  3. Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, aż woda nabierze intensywnego koloru i powstanie gęsty sok z aronii.
  4. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i gotuj jeszcze kilka minut.
  5. Następnie całość przecedź przez sito lub przeciśnij przez gazę, a do uzyskanego soku dodaj cukier i dobrze wymieszaj, aby cały się rozpuścił.
  6. Następnie przelej z powrotem do rondelka i gotuj jeszcze kilka minut.
  7. Gotowy gęsty sok z aronii rozlej do butelek i zapasteryzuj.
Reklama

Czytaj także:
Aronia a cukrzyca
Najzdrowsze letnie owoce
Nalewka z borówki amerykańskiej

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...