Składniki:
Zielona wyspa:
- 60 ml irlandzkiej whisky
- 30 ml likieru miętowego
- 10 ml zielonego likieru ziołowego Chartereuse
- kostki lodu
- lód kruszony
- sok z limonki
- plasterek limonki
- zielona wisienka koktajlowa
- gałązka mięty
- cukier
Mojito:
- 40 ml białego rumu
- 30 ml soku z limonki
- plasterki z 1/2 limonki
- 3 duże liście mięty
- 2 łyżeczki białego cukru lub 2 łyżki brązowego cukru
- woda sodowa
- kostki lodu
- lód kruszony
Przygotowanie:
Zielona wyspa:
Brzegi kieliszka zwilż sokiem z limonki, zanurz w cukrze, aby powstał na krawędzi cukrowy wianuszek. Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze z kruszonym lodem. Przelej przez sitko do kieliszka. Dodaj kostki lodu. Udekoruj plasterkiem limonki, wisienką i gałązką mięty.
Mojito:
Liście mięty ugnieć z cukrem i sokiem z limonki (zamiast mięty można też dać listki świeżej bazylii – powstanie wtedy zupełnie nowy, choć podobny, trunek). Cukier powinien dobrze rozpuścić się w soku. Do wysokiej szklanki wsyp kruszony lód (jeśli nie masz kruszonego, wrzuć kilka kostek zwykłego lodu) i zalej białym rumem. Dolej sok z cukrem i miętą. Dopełnij szklankę wodą sodową i dodaj plasterki limonki. Udekoruj szklankę plasterkiem limonki, a do środka włóż gałązkę mięty.