Ryba pieczona w plastrach bekonu

Znakomite danie na kolację we dwoje.
/ 08.11.2007 13:37
 
Delikatne mięso ryby z wyrazistym dymnym smakiem bekonu i małżami w tle oraz białym chłodnym winem to niezapomniane wrażenia dla smakosza.

Składniki:
- ryba (filet z okonia nilowego lub dorsza moczonego dzień w mleku)
- kilka plastrów bekonu
- 4-5 sztuk małż w muszlach (mogą być mrożone)
- 2 dojrzałe pomidory
- pół szklanki białego wina Gallo Family Sauvignon Blanc
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- łyżka masła
- łyżka mąki krupczatki
- oliwa
- sól
- biały pieprz
- łyżka soku z cytryny
- świeża kolendra
- 2 marchewki
- 2 małe ziemniaki


Sposób wykonania:
Oddzielić mięso małży od muszli i oczyścić środek z czarnych żyłek. Muszle umyć. Zagotować pół szklanki białego wina, wrzucić mięso małży i ponownie zagotować. Wyjąć i gotować wino tak długo, aż pozostanie 1/3. Obrane ze skórki i bez pestek pomidory pokroić w grubą kostkę, włożyć do pozostałego wina, dodać dwie łyżki kremówki i zagotować. Doprawić solą, białym pieprzem i posiekaną kolendrą. Na umytych muszlach ułożyć sos, a na nim małże. Filet z ryby oprószyć mąką i krótko podsmażyć na oliwie z masłem z obu stron (3 minuty z każdej strony). Owinąć cienkimi plastrami bekonu i włożyć do nagrzanego (200°C) piekarnika na 10 minut. Marchewkę pokroić w słupki, wrzucić na 5 minut do wrzącej osolonej wody. Wyjąć, odcedzić, posypać łyżeczką cukru, szczyptą soli. Skropić sokiem z cytryny i odrobiną oliwy. Rybę podawać ułożoną na marchwi, z małżami i ziemniakami.

Tekst Mucha Ihnatowicz/zdjęcie Woody Ochnio

Redakcja poleca

REKLAMA