- 250g ryżu do risotto Arborio
- 20 g masła
- 40 g cebuli, drobno posiekanej
- 0,5 ząbka czosnku – bardzo drobno posiekanego
- 1 listek laurowy świeże liście tymianku
- 1 szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu
- 0,5 kieliszka białego wina Gallo Family Sauvignon Blanc
- 250 g wrzącej wody
- 250 g wrzącego wywaru z grzybów
- 5 g białych trufli posiekanych w plasterki
- 10 g kremu z trufli
- 25 g sera mascarpone
- odrobina soku cytrynowego
Sposób wykonania:
Delikatnie podgrzej masło i czosnek w oliwie na małym ogniu. Dodaj ryż, listek laurowy oraz tymianek i gotuj na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodaj sól i pieprz do smaku. Dolej białego wina i poczekaj aż alkohol wyparuje. Dodaj łyżkę wazową wody i mieszaj aż woda zostanie wchłonięta przez ryż. Mieszając ryż dodawaj stopniowo wywar z grzybów – po trochu, tak, aby został wchłonięty przez ryż.
Według uznania dodaj przyprawy. Kiedy ryż stanie się al dente – zdejmij naczynie z ognia i ciągle, mieszając dodaj krem truflowy, ser mascarpone oraz sok cytrynowy – aż potrawa stanie się kremowa.
Przepis pochodzi ze "Zbioru 100 przepisów na prawdziwe włoskie risotto Guida Gallo", wydanego przez Riso Gallo.