Produkcja wina

Do produkcji wina używanych jest kilka tysięcy odmian winogron. Plantatorów najbardziej interesują te, z których otrzymuje się znane i szczególnie cenione gatunki wina.
Do produkcji wina używanych jest kilka tysięcy odmian winogron. Plantatorów najbardziej interesują te, z których otrzymuje się znane i szczególnie cenione gatunki wina. Uprawie tych szczepów sprzyja unikalny klimat Central Valley, zapewniając winom wyrazistą głębię i pełnię smaku!
Do produkcji win Gallo wybiera się tylko te owoce, które rodzi winorośl wybranych szczepów: chardonnay, colomabard, sauvignon blanc, ruby cabernet, merlot, zinfandel, cabernet sauvignon, white zinfandel.

Dojrzewanie
Wina są fermentowane wedle specjalnie opracowanych przez firmę Gallo procedur, które pozwalają na wydobycie ich pełni owocowych aromatów. Następnie dojrzewają w różnorodnych dębowych beczkach. Beczki wybiera się, aby wzmocnić charakter oraz posmak wina w ustach, mniej więcej w taki sam sposób, w jaki szef kuchni wykorzystuje półkę z przyprawami, aby dodać smaku i indywidualnego charakteru danej potrawie.

Popularne szczepy winogron
1. Cabernet Sauvignon

To najpopularniejsza odmiana winorośli do produkcji win czerwonych. Stosunkowo twarde drzewo zapewnia jej przetrwanie zimą. Kwitnie dość późno, co zmniejsza ryzyko wiosennych przymrozków, ale i dojrzewa późno, co może być kłopotliwe w razie chłodnej, deszczowej jesieni. Niewielkie, granatowo-czarne owoce zawierają dużo garbników.

2. Zinfandel

Jego stolicą jest Kalifornia. Znany jest z nierównego dojrzewania – na tej samej kiści można znaleźć zielone i dojrzałe owoce. Daje wszelkie rodzaje win: białe, różowe i czerwone, wytrawne i słodkie, lekkie i pełne, z małą zawartością alkoholu i wzmacniane alkoholem, bywa też podstawą win musujących. Najlepiej sprawdza się jako czerwone wino wytrawne ze sporą zawartością alkoholu.

3. Chardonnay

To najbardziej znany szczep winogron. Jego ojczyzną jest Burgundia, ale obecnie uprawiany jest we wszystkich krajach winiarskich. Plantatorzy lubią go za znaczne plony i wysoki poziom cukru, co przekłada się wprost na alkohol – jego zawartość może dochodzić nawet do 15%. Jednoszczepowe wina Chardonnay są dziś prawdopodobnie najpopularniejszymi białymi winami na świecie.

4. Sauvignon Blanc

To prawdziwa gwiazda wśród białych szczepów, zdolna konkurować z Chardonnay. Daje wina orzeźwiające, przeznaczone do picia głównie jako wina młode. Szczep od dawna był znany jako podstawa białych win bordoskich. Mimo to, że rozrzucone po innych kontynentach plantacje powstały stosunkowo niedawno – swoją dzisiejszą sławę Sauvignon Blanc zawdzięcza Nowemu Światu.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)