Do produkcji win Gallo wybiera się tylko te owoce, które rodzi winorośl wybranych szczepów: chardonnay, colomabard, sauvignon blanc, ruby cabernet, merlot, zinfandel, cabernet sauvignon, white zinfandel.
Dojrzewanie
Wina są fermentowane wedle specjalnie opracowanych przez firmę Gallo procedur, które pozwalają na wydobycie ich pełni owocowych aromatów. Następnie dojrzewają w różnorodnych dębowych beczkach. Beczki wybiera się, aby wzmocnić charakter oraz posmak wina w ustach, mniej więcej w taki sam sposób, w jaki szef kuchni wykorzystuje półkę z przyprawami, aby dodać smaku i indywidualnego charakteru danej potrawie.
Popularne szczepy winogron
1. Cabernet Sauvignon
To najpopularniejsza odmiana winorośli do produkcji win czerwonych. Stosunkowo twarde drzewo zapewnia jej przetrwanie zimą. Kwitnie dość późno, co zmniejsza ryzyko wiosennych przymrozków, ale i dojrzewa późno, co może być kłopotliwe w razie chłodnej, deszczowej jesieni. Niewielkie, granatowo-czarne owoce zawierają dużo garbników.
2. Zinfandel
3. Chardonnay
4. Sauvignon Blanc