Szukacie pomysłów na letnie koktajle z parasolką? Spróbujcie przepisów na orzeźwiające drinki z cydrem! Są wyśmienite!
Fot. Cydr Dobroński - materiały prasowe, Fotolia / kolaż: Polki.pl
Cydr (in. jabłecznik) to trunek przygotowywany z soku jabłkowego i drożdży, ale bez dodatku cukru. W porównaniu do wina jabłkowego jest napojem o niższej zawartości alkoholu (tylko 2-7%) i o wiele mniej kalorycznym (36 - 42 kcal w 100 ml). Cydr spożywany w niewielkich ilościach jest zdrowy! Ma silne działanie antyoksydacyjne, jest także źródłem potasu, więc dobrze wpływa na pracę mięśni. A co najważniejsze, ma wyśmienity smak!
Zobaczcie zatem kilka przepisów na drinki z cydrem:
Kwitnący sad
Składniki:
50 ml wódki
20 ml miodu
20 ml soku z cytryny
80 ml soku z granatu
Cydr Dobroński
Wykonanie:
Do shakera wypełnionego lodem wlewamy wódkę, sok z cytryny, miód oraz sok z granatu.
Wszystko energicznie wstrząsamy. Przelewamy do szklanki wypełnionej lodem.
Dopełniamy Cydrem Dobrońskim. Dekorujemy owocami grantu i miętą.
Ogórkowy Collins
Składniki:
50 ml ginu
20 ml soku z cytryny
20 ml syropu cukrowego
1 świeży ogórek
Cydr Dobroński
Wykonanie:
Do shakera wypełnionego lodem wlewamy gin, syrop cukrowy oraz sok z cytryny. Wszystko
energicznie wstrząsamy. Przelewamy do szklanki wypełnionej lodem. Dodajemy kilka
plastrów ogórka i uzupełniamy Cydrem Dobrońskim. Dekorujemy ogórkiem i bazylią.
Cider Mojito
Składniki:
40 ml rumu
15 ml syropu cukrowego
1 limonka
8 liści mięty
Cydr Dobroński
Wykonanie:
Do szklanki wrzucamy połówkę limonki pokrojonej w ćwiartki i dodajemy syrop cukrowy.
Całość energicznie ugniatamy muddlerem. Dodajemy liście mięty i zasypujemy
kruszonym lodem. Wlewamy rum i energicznie mieszamy łyżką ( góra dół ). Dosypujemy kruszonego lodu i dopełniamy Cydrem Dobrońskim. Dekorujemy miętą.
Malinowy Collins
Składniki:
50 ml wódki
20 ml syropu cukrowego
15 ml soku z cytryny
8 malin
Cydr Dobroński
Wykonanie:
Do shakera wrzucamy maliny i wlewamy wódkę, syrop cukrowy oraz sok z cytryny. Całość
energicznie ugniatamy muddlerem. Dodajemy lód i energicznie wstrząsamy.
Przelewamy do szklanki wypełnionej lodem i uzupełniamy Cydrem Dobrońskim. Dekorujemy
malinami i miętą.
Przepisy i zdjęcia: Cydr Dobroński - materiały prasowe