Jesień to czas kiedy marzy nam się ciepły koc i kubek rozgrzewającej herbaty. Poza tym doprawione miodem i korzennymi przyprawami napary czy owocowe wywary, to najlepszy sposób umilenie sobie jesiennego wieczoru. Oto nasze sprawdzone przepisy na rozgrzewające zimowe napoje.
1. Napar imbirowy z cytryną i miodem!
Jest nie tylko bardzo smaczny i rozgrzewający, ale również znany z tego, że wspomaga odporność. Przygotowanie tej aromatycznej rozgrzewającej mikstury nie zajmie ci więcej niż 5 minut. Drobno posiekany kawałek imbiru (ok. 5 cm) i kilka plasterków cytryny wrzuć do szklanki. Dodaj pół laski cynamonu, kilka ziarenek kardamonu i gwiazdkę anyżu. Zalej wrzątkiem, a gdy napój odrobinę przestygnie możesz go posłodzić łyżeczką miodu.
2. Zimowa herbata
Naszym ulubionym i sprawdzonym przepisem na rozgrzewającą zimową herbatę jest ta z pomarańczą i przyprawami. Oprócz genialnego smaku, naprawdę niesamowicie pachnie. Imbir rozgrzewa. Cynamon znany jest z właściwości wspierających trawienie i odporność, natomiast chilli słynie z tego, że przyspiesza metabolizm.
Składniki zimowej herbaty z pomarańczą:
- liściasta herbata,
- kawałek kory cynamonu,
- 2-3 ziarnka goździka,
- około centymetra korzenia imbiru,
- szczypta chilli,
- kilka plastrów pomarańczy,
- plasterek cytryny.
Do zaparzonej herbaty dodaj przyprawy i zaczekaj kilka minut. Następnie dodaj pokrojone w plastry owoce.
3. Kokosowa czekolada na gorąco z piankami?
Jednym najsmaczniejszych i najmodniejszych ostatnio napojów na jesień i zimę jest kokosowa czekolada na gorąco z piankami oczywiście. Gorące mleko kokosowe, w którym przeplatają się dwa rodzaje czekolady – mleczna oraz gorzka. Cudowny aromat, zniewalający smak i kojące rozgrzanie. A do tego oczywiście pianki, które idealnie dopełniają napój. Jak ją przygotować?
Składniki (na 2 porcje):
- puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 200 g czekolady (gorzkiej i mlecznej w proporcjach wg uznania – u mnie pół na pół)
- pianki
Przygotowanie:
W rondelku umieszczamy mleko i posiekaną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, regularnie mieszając – musimy uzyskać gładką, aksamitną masę.
Przelewamy do kubków, dekorujemy piankami.
4. Mors żurawinowy?
Ten rozgrzewający zimowy napój wywodzi się z krajów skandynawskich. Najczęściej przygotowuje się go z żurawiny lub borówek. Jak go przyrządzić? Jagody i cukier w proporcjach 3:1 umieszczamy w garnku i rozcieramy blenderem. Następnie zalewamy zimna wodą i podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia. Na koniec przecedzamy wywar. Jest naprawdę świetny!
5. Pomyśl o przekąsce
Kiedy siedzisz z bliskimi przy kubku rozgrzewającej herbaty warto podzielić się i zjeść wspólnie wafelek Princessa o smaku słonego karmelu. My pokochałyśmy to połączenie!
Materiał powstał przy współpracy z marką Princessa