Składniki:
Grzane wino z figami:
- butelka czerwonego półwytrwanego wina
- 150 ml czerwonego porto
- 2 figi
- 1 pomarańcza
- 10 dag cukru trzcinowego
- kawałek laski wanilii
Poncz ananasowy:
- 1,5 l białego wina deserowego
- 150 ml rumu
- 250 ml soku ananasowego
- 1 mały ananas
- 1 cytryna
- 10 dag cukru
- pół laski wanilii
- kostki lodu
Kruszon brzoskwiniowy:
- 1,5 l białego wina deserowego
- 0,5 l soku pomarańczowego
- 100 ml rumu
- 4 pomarańcze
- 4 brzoskwinie z kompotu
- 25 dag mrożonych truskawek
- 2 limonki
- 25 dag cukru
- kostki lodu
Przygotowanie:
Grzane wino z figami:
Czerwone wino i porto wlej do garnka. Wsyp cukier i przekrojoną wanilię. Dodaj pokrojoną na cząstki figę, obraną cienko skórkę z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Podgrzewaj pod przykryciem na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia, aż napój będzie gorący. Wlej do szklanek. Udekoruj cząstkami fig.
Poncz ananasowy:
Ananasa obierz i pokrój w kostkę, posyp cukrem i skórką otartą z cytryny. Skrop sokiem cytrynowym i zalej rumem. Odstaw na godzinę. Wino i sok ananasowy razem z przekrojoną wanilią mocno podgrzej (nie gotuj!). Wlej do ananasa. Podawaj z lodem.
Kruszon brzoskwiniowy:
Pomarańcze i limonki pokrój w plastry, pozostałe owoce na małe kawałki. Przesyp cukrem, zalej rumem. Po 2–3 godzinach wlej schłodzone wino i sok pomarańczowy. Wymieszaj i włóż kostki lodu. Rozlej do szklanek z kawałkami owoców i kostkami lodu.