Krótka historia wina

Nazwa „wino” wywodzi się od sanskryckiego vena – ukochany.
Nazwa „wino” wywodzi się od sanskryckiego vena – ukochany.
Dla miłośników wina to najwłaściwsze określenie, ponieważ w pełni oddaje uczucie delektowania się ulubionym smakiem. Wino – nazywane też trunkiem bogów – to w istocie sfermentowany sok winogronowy. Może być czerwone, białe lub różowe, a w smaku – wytrawne, półwytrawne, półsłodkie albo słodkie. Swoje właściwości smakowe wino zawdzięcza głównie różnicom między odmianami winogron. O jakości wina decydują zawsze: winorośl, gleba, klimat i człowiek.

Tradycja i przyjemność.
Historia wina jest równie stara jak historia cywilizacji. Już od zarania dziejów winorośl w stanie dzikim występowała w Europie i na Bliskim Wschodzie. Pomysł otrzymywania sfermentowanego napoju z winogron także sięga najdawniejszych czasów – świadczą o tym liczne wykopaliska oraz babilońskie i egipskie zapiski. Poprzez podróże Kolumba kultura uprawy winogron i produkcji wina została przetransportowana ze Starego Świata do Nowego. Doskonałe wina kalifornijskie Gallo od lat mają swoich wielbicieli na całym świecie.
A dlaczego są takie wyjątkowe? Proszę się przekonać!

Kalifornia to jeden z najstarszych winiarskich regionów Nowego Świata. Tradycje produkcji wina w Kalifornii sięgają drugiej połowy osiemnastego wieku, kiedy misjonarze hiszpańscy przybyli z Meksyku i zaszczepili tu tradycje winiarstwa. Połączenie niemal 250 lat tradycji i doświadczeń w produkcji wina, stałe dążenie do nowatorskich rozwiązań oraz idealny klimat do uprawy winnej latorośli, czynią z Kalifornii jedno z najlepszych miejsc na Ziemi do wytwarzania znakomitego wina. Wina kalifornijskie znane są z niezmiennie stałej i dobrej jakości, jak również wielkiej różnorodności. Kalifornia to jeden z najbardziej urozmaiconych regionów winiarskich na świecie. Winorośl uprawiana jest na obszarze ciągnącym się około 2000 km wzdłuż wybrzeża, od stanu Waszyngton, aż po Meksyk. Niemal 100 gatunków winnej latorośli uprawia się tu w prawie 100 apelacjach, w winnicach o zróżnicowanym mikroklimacie, na glebie różnego typu. Różnorodność tę umacniają także wybitni winiarze - indywidualiści - wielu o międzynarodowej renomie - wytwarzający swoje wina w tym stanie. Jakość win kalifornijskich odnaleźć można w każdej butelce tam wyprodukowanej. Dotyczy to zarówno ekskluzywnych, kultowych win, jak i przeznaczonych do codziennej konsumpcji. Bez wątpienia Kalifornia może z powodzeniem konkurować z każdym regionem winiarskim świata i w każdym segmencie cenowym.

Klimat.
Kalifornijski klimat jest bardzo różnorodny. Choć Kalifornia znana jest ze słonecznej pogody, między poszczególnymi podregionami występują znaczne różnice pod względem temperatury, opadów, gatunków gleby oraz innych cech środowiska naturalnego. To właśnie decyduje o rozmaitości stylu win Złotego Stanu.
Klimat Kalifornii kształtowany jest przede wszystkim przez dwa łańcuchy górskie, przebiegające z północy na południe. Łańcuch przybrzeżny (m.in. Coast Range) to urwiste zbocza pokryte lasem, często dochodzące do samego Pacyfiku. Przeważają tu niewysokie wzgórza, rzadko przekraczające wysokość 1200 metrów n.p.m. Drugi łańcuch to Sierra Nevada, również przebiegający równolegle do wybrzeża w odległości od 160 do 200 km od oceanu. Pomiędzy tymi łańcuchami rozciąga się Central Valley [Dolina Centralna] – siedlisko wielu odmian winorośli, stanowiących o wartości win całego stanu. Po zachodniej stronie łańcucha przybrzeżnego, o klimacie decyduje wpływ Oceanu Spokojnego. Kalifornia posiada niemal 2000 km wybrzeża oceanicznego. Charakterystyczne dla tego regionu są ciepłe zimy, względnie ciepłe lata, niewielka dzienna i sezonowa amplituda temperatur oraz wysoka wilgotność powietrza. W tej przepięknej scenerii, u stóp niebosiężnych łańcuchów gór Sierra Nevada, owoce nabierają powoli intensywnego zabarwienia i wypełniają się unikalnym bogactwem smaku.

Dla braci Gallo to właśnie miejsce stało się wspaniałą inspiracją do tworzenia wina. Dziś pod marką Gallo kryje się największa i zarazem jedna z najlepszych winiarni na świecie. Rodzina Gallo od trzech pokoleń osobiście nadzoruje każdy szczegół pracy w winiarni tak, jak czyniła to przy pierwszej produkcji w latach 30. O wysokiej jakości tutejszych win świadczy ponad 300 nagród i medali zdobytych na międzynarodowych konkursach winiarskich.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)