Kompot jabłkowo-gruszkowy przepis

Wypróbuj przepis na domowy kompot jabłkowo-gruszkowy
/ 17.03.2008 14:42
DRUKUJ PRZEPIS
Kompot jabłkowo-gruszkowy  przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

3 jabłka,
3 gruszki,
3 łyżki cukru,
2 goździki,
2, 5 szklanki wody,
imbir,
skórka z pomarańczy,
sok z cytryny.

Przygotowanie:

Umyte owoce obrać ze skórki. Usnąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki. Skropić sokiem z cytryny. Zagotować wodę z cukrem, skórką pomarańczową i przyprawami. Kiedy syrop zagotuje się, włożyć gruszki. Kiedy będe miękkie, odcedzić. Na wrzący syrop wrzucić jabłka. Kiedy będą miękkie, ostudzić. Dodać gruszki. Włożyć do lodówki. Dodać sok z cytryny.

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA