Od momentu założenia w 1933r. przez braci Gallo pierwszej winnicy, obszar uprawy winorośli znacznie się powiększył. Owoce, z których powstaje kolekcja win Gallo rosną u stóp malowniczych stoków Sierra Nevada. Panuje tu swoisty mikroklimat - dni są tu ciepłe i słoneczne, nocą zaś nad winnicami unosi się powiew chłodnej bryzy. To sprawia, że owoce bez pośpiechu osiągają pełnię swego soczystego bogactwa, co potem oddają winu.
Kolekcja win Gallo:
1. Gallo Cabernet Sauvignon
czerwone, wytrawne
Wino o niezwykle przyjemnym aromacie czarnej porzeczki oraz dojrzałych owoców jagodowych, podkreślonych łagodnymi nutami ziół, wiśni i odrobiną wanilii.
Doskonałe towarzystwo dla grillowanej i marynowanej jagnięciny, żeberek oraz deserów czekoladowych.
Temp. podawania: pokojowa, 17-20°C.
2. Gallo Ruby Cabernet
czerwone, wytrawne
Wino urzekające aromatem jagód i jeżyn, z wyczuwalnymi nutami czarnego pieprzu i ziół.
Delikatnie podkreśla smak grillowanych mięslub ostrych makaronów.
Temp. podawania: pokojowa, 17-20°C.
3. Gallo Zinfandel
czerwone, wytrawne
Wino o jedwabistym końcowym posmaku. Zawiera aromat soczystych, dojrzałych owoców jagodowych, wzbogacony delikatną nutą dębu oraz szczyptą ostrych przypraw i śladami delikatnej wanilii.
Perfekcyjnie komponuje się z wołowiną, jagnięciną, makaronami w ostrym sosie oraz serami.
Temp. podawania: pokojowa, 17-20°C.
4. Gallo White Zinfandel
różowe, półwytrawne
Delikatne wino o przepięknym kolorze. Czyste, z aromatami świeżo zebranych truskawek oraz subtelnymi nutami kwiatowymi.
Pasuje do pikantnych potraw, owoców morza, łagodnych serów i owocowych sałatek.
Temp. podawania: lekko schłodzone, 10-12°C.
5. Gallo Chardonnay
białe, wytrawne
Intensywne, choć delikatne i przejrzyste wino o rześkim aromacie, z nutami cytrusów i zielonych jabłek. Doskonały reprezentant klasycznego kalifornijskiego Chardonnay.
Pasuje do makaronów w sosie kremowym, łagodnych serów oraz grillowanego kurczaka.
Temp. podawania: lekko schłodzone, 8-10°C.
6. Gallo Sauvignon Blanc
białe, wytrawne
Orzeźwiające wino, bogate w aromaty trawy cytrynowej, dojrzałych cytrusów i świeżego żółtego melona z nutami ziół.
Idealne w połączeniu z owocami morza, sałatką grecką czy sushi.
Temp. podawania: lekko schłodzone, 8-10°C.