Drinki na słoneczne dni

Spraw swoim gościom niespodziankę, podając własnoręcznie przygotowane kolorowe, orzeźwiające drinki.
/ 12.06.2006 15:03
Słoneczne i ciepłe, coraz dłuższe dni to idealny czas na spotkania z przyjaciółmi, garden party czy najzwyklejszego grilla. Przyjęcie na świeżym powietrzu musi się udać - przypalonymi na ruszcie żeberkami nikt się nie przejmuje, nie musisz też przebierać się, jak na elegancką kolację. Spraw swoim gościom niespodziankę, podając własnoręcznie przygotowane kolorowe, orzeźwiające drinki. To naprawdę nic trudnego!

Drink drinkowi nierówny!
Przyjaciół zaskoczysz nie tylko barmańskimi umiejętnościami, ale także wiedzą na temat alkoholi. Wbrew temu, co się powszechnie wydaje, nie każdy kolorowy napój w wysokiej szklance jest po prostu drinkiem. Na Twoim przyjęciu będą serwowane koktajle, long drinki i smakowite cuda w tumblerach. Prawda, że brzmi znacznie lepiej?

Koktajle - nie tylko dla zawodowców
Na początek spróbuj przygotować najbardziej rozpowszechniony napój mieszany, czyli koktajl. Przyrządzisz go z wódki, likierów, win słodkich i południowych, owoców, soków owocowych i dodatków aromatyzujących. Koktajle podaje się bardzo mocno schłodzone przed, po lub w trakcie posiłku. Jeśli nie masz shakera lub szklanicy barmańskiej, składniki zmieszasz w kieliszku koktajlowym.

Jako aperitif zaproponuj Campari Shakerato. Przygotowanie tego gorzkawego short drinka zajmie
Ci dosłownie chwilę.
50 ml Campari wymieszaj w koktajlowym kieliszku z 2 ml (ok. 20 kropel) soku cytrynowego i lodem. Dodaj skórkę z owocu. Nie zapomnij jednak, że najpopularniejszym na świecie drinkiem na bazie Campari jest Campari Orange - czyli po prostu Campari z sokiem pomarańczowym i lodem.

Miłośnikom kawy z pewnością posmakuje koktajl Sahara.
W shakerze zmieszaj z kostkami lodu 20 ml Cinzano Bianco, 20 ml brandy i 20 ml likieru kawowego. Całość przelej do kieliszka koktajlowego.

Czas na long drinki
Po aperitifie i pierwszym posiłku namów swoich gości na wspólne przyrządzanie long drinków. Gdy zrobią przerażone miny, wyjaśnij, że to nic innego jak tylko napoje podawane w szklankach powyżej 140 ml pojemności. Przygotowuje się je z wysokoprocentowych alkoholi, likierów, soków lub syropów owocowych, różnego rodzaju win oraz dużej ilości lodu.


Jeśli boicie się skomplikowanych receptur, spróbujcie łatwego przepisu na Cinzano Afternoon.
Do shakera wlej 40 ml Cinzano Bianco, 30 ml wódki, 20 ml soku cytrynowego. Do wysokiej szklanki wrzuć lód, wlej zawartość shakera, dopełnij tonikiem.

Macie ochotę na coś nietypowego? Może drink na bazie Nalewki Babuni? Niemożliwe? Wręcz przeciwnie!
Do szklanki z lodem wlej 50 ml wiśniowej Nalewki Babuni i 100 ml toniku. Dodaj plasterek cytryny. Idealne połączenie tradycji z nowoczesnością gotowe.

Tumbler - a co to jest?
Szklanki typu tumbler to naczynia o grubym dnie i bardzo zróżnicowanych wielkościach i pojemnościach. Używa się ich nie tylko do drinków, lecz także do podawania soków owocowych i warzywnych.

Możesz w nich zaserwowaś świeżo wyciskany sok z pomarańczy lub orzeźwiającego, dobrze zmrożonego drinka, np. Campari&Vodka.
W niskiej szklance z lodem zmieszaj jedną część Campari z trzema częćciami wódki. Udekoruj cytryną.

Spróbuj również lżejszego, dobrze gaszącego pragnienie Cinzano Soda.
Do szklanki wypełnionej skruszonym lodem wlej jedną część wermutu Cinzano, dopełnij wodą sodową.

Robienie drinków to nie określona zasadami ciężka praca, lecz przyjemna, kreatywna i pełna niespodzianek zabawa. Nie bój się eksperymentów, nowych pomysłów - najlepsze mieszanki powstają właśnie wtedy!
Spróbuj połączenia Nalewki Babuni z wodą sodową, brandy czy po prostu colą.
Być może Cinzano najbardziej posmakuje Ci z sokiem porzeczkowym, a Campari z cynamonowym syropem lub sokiem kokosowym. Życzymy kreatywności i oczywiście przedniej zabawy.


Zdjęcia: Serwis prasowy Cinzano, Campari, Nalewka Babuni

Redakcja poleca

REKLAMA