Najważniejszym składnikiem oranżady jest oczywiście woda – najlepiej kupić ją w sklepie, można też użyć zwykłej przegotowanej. Moje dzieci jednak uwielbiają bąbelki, dlatego niekiedy robię oranżadę z wody gazowanej, niestety musi ona być szybko podana, żeby zanadto się nie wygazowała.
Oranżada pomarańczowa: potrzebne są 2 pomarańcze, 1 cytryna, 15 dag cukru, otarta skórka z połówki pomarańczy, 1 litr wody. Rozpuszczam cukier w 1 szklance gorącej wody, dolewam ten roztwór do reszty schłodzonej wody, oziębiam do temperatury pokojowej. Dodaję następnie sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny (trzeba uważać, żeby nie wrzucić do naczynia pestek), otartą skórkę z pomarańczy i chłodzę w lodówce. Podaję taki napój w wysokich szklankach z kostkami lodu i słomką do picia.
Żeby wykorzystać wodę gazowaną trzeba zrobić koncentrat – w dzbanku rozpuszczamy cukier w gorącej wodzie (ok. 1 szklanki), po ochłodzeniu dodajemy sok z cytrusów i otarta skórkę – tak przygotowany koncentrat wlewam do szklanek i zalewam wodą gazowaną z butelki tuż przed podaniem. Podobnie jak wcześniej dekoruję lodem i kolorowymi słomkami.
Do przygotowania oranżady używam różnych cytrusów, moje dzieci lubią także grejpfruty, mandarynki – z nich także można wycisnąć sok i zrobić napój o innym smaku. Polecam także zalewę z ananasów lub brzoskwiń w puszce – również świetnie nadają się do stworzenia koncentratu.