Czy wiesz dlaczego herbata robi się jaśniejsza po dodaniu soku z cytryny?

Czy picie herbaty pu-erh odchudza?
Pijąc herbatę z cytryna łatwo można zauważyć, że po chwili ciemna herbata przybiera jaśniejszą barwę. Jak to się dzieje?
/ 03.11.2017 15:26
Czy picie herbaty pu-erh odchudza?

Liście herbaty są bogate w związki z grupy polifenoli, które są odpowiedzialne za kolor herbaty i jej smak. Od 7 do 20 procent masy suchej herbaty to polifenole z grupy tearubigin - pigmenty o czerwono-brązowym zabarwieniu. Na kolor herbaty wpływają także stężenie jonów hydroniowych w wodzie.

Tearubiginy są słabo jonizującymi kwasami, a wytwarzane przez nie aniony dają silne zabarwienie. Jeśli woda, która zalewamy herbatę, ma odczyn alkaliczny, herbata ma mocniejszy kolor ze względu na silniejsze zjonizowanie tearubigin.

Kiedy do do herbaty dodamy sok cytrynowy, który zawiera kwas, jony hydroniowe pochodzące z dysocjacji tego kwasu powstrzymują jonizację tearubigin, przez co herbata robi się jaśniejsza.

Redakcja poleca

REKLAMA