Orzechowe smoothie Baileys
Składniki (4-6 porcji):
150 ml Baileys
300 ml zimnego mleka
400 g lodów jogurtowych lub waniliowych
150 g kremu orzechowego
150 g bitej śmietany
50g drobno zmielonych orzechów laskowych
1 łyżka stołowa cukru
1 białko jaja
Opcjonalnie 2 łyżki stołowe masy ganache (50g)
Przygotowanie:
Wlej do blendera mleko, Baileys oraz krem orzechowy, a następnie dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj lody i ponownie zmiksuj. Uzyskaną masę umieść w zamrażarce na kilka minut. W międzyczasie opiecz orzechy laskowe na patelni na złocisty kolor i zmiksuj z cukrem. Ubij białko i umieść je w głębokim spodku. Następnie obtaczaj krawędzie szklanek w ubitym białku i uprażonych orzechach. Roztop masę ganache w niewielkiej ilości wody. Umieść niewielkie porcje na spodzie szklanki używając długiej łyżki do lodów, a następnie odwróć szklankę spodem do góry, tak by powstały dekoracyjne nacieki. Wstaw szklanki do zamrażarki na kilka minut, aby fantazyjne nacieki zmroziły się. Po wyjęciu napełnij szklanki powstałym smoothie i udekoruj odrobiną bitej śmietany.
1
z
4
fot. serwis prasowy
Gorąca czekolada Baileys
Składniki:
300 ml mleka
25 g ciemnej czekolady
50 ml Baileys
Przygotowanie:
Ugotuj mleko. Wlej połowę wyznaczonej objętości do dzbana wraz z 25g ciemnej czekolady. Pozwól, by czekolada rozmiękła w mleku i mieszaj, aż stanie się płynna. Następnie dodaj 50 ml Baileys i pozostałą część mleka. Ponownie zamieszaj, a następnie wlej do dwóch żaroodpornych szklanek. Dodaj bitej śmietany oraz wiórki czekoladowe.
Składniki:
300 ml mleka
25 g ciemnej czekolady
50 ml Baileys
Przygotowanie:
Ugotuj mleko. Wlej połowę wyznaczonej objętości do dzbana wraz z 25g ciemnej czekolady. Pozwól, by czekolada rozmiękła w mleku i mieszaj, aż stanie się płynna. Następnie dodaj 50 ml Baileys i pozostałą część mleka. Ponownie zamieszaj, a następnie wlej do dwóch żaroodpornych szklanek. Dodaj bitej śmietany oraz wiórki czekoladowe.
2
z
4
fot. serwis prasowy
Baileys na lodach
Składniki:
50 ml Baileys
1 gałka lodów o dowolnym smaku
Przygotowanie
Wlej do szklanki 50 ml Baileys, a następnie dodaj gałkę ulubionych lodów. Całość można dopełnić wafelkiem lub wiórkami czekoladowymi.
Składniki:
50 ml Baileys
1 gałka lodów o dowolnym smaku
Przygotowanie
Wlej do szklanki 50 ml Baileys, a następnie dodaj gałkę ulubionych lodów. Całość można dopełnić wafelkiem lub wiórkami czekoladowymi.
3
z
4
fot. serwis prasowy
Baileys Latte
Składniki:
50 ml Baileys
20 ml espresso
25 ml gorącego mleka
Przygotowanie:
Do szklanki lub kubka wlej 20 ml espresso, a następnie dodaj 50 ml Baileys. Do mieszanki dolej 25 ml gorącego mleka, a całość przykryj mleczną pianką posypaną wiórkami czekoladowymi.
Składniki:
50 ml Baileys
20 ml espresso
25 ml gorącego mleka
Przygotowanie:
Do szklanki lub kubka wlej 20 ml espresso, a następnie dodaj 50 ml Baileys. Do mieszanki dolej 25 ml gorącego mleka, a całość przykryj mleczną pianką posypaną wiórkami czekoladowymi.
4
z
4
fot. serwis prasowy
Sernik o aromatycznym smaku Baileys
Składniki:
110 g słodkich herbatników owsianych
25 g stopionego masła
50 g posiekanych, opieczonych orzechów laskowych
250 g serka Mascarpone
200 g lekkiego twarogu (8% tłuszczu)
100 g ciemnej czekolady (75% kakao)
2 duże jajka
30 ml Baileys Irish Cream
40 g cukru pudru
50 g rodzynek (opcjonalnie)
110 g całych, opieczonych orzechów laskowych (opcjonalnie)
100 g utartej ciemnej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Aby przygotować spód do ciasta dokładnie pokrusz herbatniki np. miażdżąc je wałkiem. Dodaj posiekane orzechy, stopione masło i dokładnie wymieszaj. Otrzymaną masę przełóż do okrągłej formy do pieczenia i piecz przez 20 min. w 200°. Po wyjęciu z piekarnika pozwól ciastu ostygnąć. W międzyczasie roztop czekoladę w misce nad garnkiem z wrzącą wodą (zwróć uwagę, by miska dotykała wrzątku). Przełóż serek Mascarpone i twaróg do dużej misy i utrzyj składniki na gładko. Do wytworzonej masy dodaj jajka i cukier, następnie całość zmiksuj. Gdy otrzymasz jednolitą masę dodaj roztopioną czekoladę i Baileys oraz opcjonalnie rodzynki i orzechy laskowe, jeśli masz na to ochotę. Całość wymieszaj, a następnie wyłóż na wcześniej upieczony spód. Ciasto piecz w piekarniku przez ok. 75 min. w temperaturze 150°. Po wyłączeniu piekarnika zostaw w nim sernik aż do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto będzie już chłodne można posypać je czekoladą. Smacznego!
Składniki:
110 g słodkich herbatników owsianych
25 g stopionego masła
50 g posiekanych, opieczonych orzechów laskowych
250 g serka Mascarpone
200 g lekkiego twarogu (8% tłuszczu)
100 g ciemnej czekolady (75% kakao)
2 duże jajka
30 ml Baileys Irish Cream
40 g cukru pudru
50 g rodzynek (opcjonalnie)
110 g całych, opieczonych orzechów laskowych (opcjonalnie)
100 g utartej ciemnej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Aby przygotować spód do ciasta dokładnie pokrusz herbatniki np. miażdżąc je wałkiem. Dodaj posiekane orzechy, stopione masło i dokładnie wymieszaj. Otrzymaną masę przełóż do okrągłej formy do pieczenia i piecz przez 20 min. w 200°. Po wyjęciu z piekarnika pozwól ciastu ostygnąć. W międzyczasie roztop czekoladę w misce nad garnkiem z wrzącą wodą (zwróć uwagę, by miska dotykała wrzątku). Przełóż serek Mascarpone i twaróg do dużej misy i utrzyj składniki na gładko. Do wytworzonej masy dodaj jajka i cukier, następnie całość zmiksuj. Gdy otrzymasz jednolitą masę dodaj roztopioną czekoladę i Baileys oraz opcjonalnie rodzynki i orzechy laskowe, jeśli masz na to ochotę. Całość wymieszaj, a następnie wyłóż na wcześniej upieczony spód. Ciasto piecz w piekarniku przez ok. 75 min. w temperaturze 150°. Po wyłączeniu piekarnika zostaw w nim sernik aż do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto będzie już chłodne można posypać je czekoladą. Smacznego!