Reklama

Babka wielkanocna wbrew pozorom nie jest trudna w przygotowaniu. Dobrze jednak, jeśli będziesz mieć specjalną formę, aby uzyskać ten charakterystyczny kształt. Dostępne są formy silikonowe lub klasyczne - metalowe. Zobacz te ciekawe i sprawdzone przepisy na baby wielkanocne.

Reklama

Spis treści:

  1. Babka piaskowa
  2. Babka majonezowa
  3. Babka drożdżowa
  4. Babka na oleju
  5. Babka marmurkowa

Wielkanocna babka piaskowa

Baba piaskowa to jedna z najprostszych w wykonaniu i najczęściej wykorzystywanych przepisów na babkę wielkanocną. Istotne jest, aby podczas przygotowania masło było idealnie miękkie.

Dzięki temu konsystencja będzie bardziej puszysta i lepiej połączy się z resztą składników. Możesz zastąpić masło margaryną, ale najlepsze walory smakowe zyskasz przy użyciu tego pierwszego.

Skła​dniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 180 g cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przyg​otowania:

  1. Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
  2. Formę do pieczenia babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Nastaw piekarnik na 180 stopni C.
  3. Oddziel białka od żółtek.
  4. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem.
  5. Do białek dodawaj żółtka - jedno po drugim, cały czas mieszając.
  6. Do jajek przesiej obie mąki, proszek do pieczenia, roztopiony tłuszcz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  7. Gotowe ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 1 godzinę. Po wystudzeniu udekoruj babkę piaskową cukrem pudrem, płynną czekoladą lub domowym lukrem.
fot. Babka piaskowa przepis/Adobe Stock, weyo

Sprawdzony przepis na wielkanocną babkę majonezową

To odmiana baby wielkanocnej również jest jedną z najczęściej wybieranych. Możesz zrobić majonez samodzielnie albo wykorzystać gotowy majonez. Babka majonezowa to propozycja dla zabieganych i szukających ciekawych metod, które pozwolą iść nieco na skróty. To wypiek, który na długo pozostaje wilgotny i można przechowywać przez około tydzień.

Składniki:

  • 80 g mąki pszennej,
  • 90 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 140 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 185°C i przygotuj formę o średnicy 23 cm. Natłuść ją i obsyp bułką tartą.
  2. Jajka wybij do miski i dodaj cukier. Ubijaj przez kilka minut mikserem aż do uzyskania puszystej, jasnej masy.
  3. Do jajek i cukru dodaj majonez. Delikatnie mieszaj szpatułką.
  4. Sypkie składniki (mąki, proszek do pieczenia) wymieszaj w osobnej misce. Wymieszaj.
  5. Ciasto przelej do formy, lekko wyrównaj, stukając formą o blat stołu, a następnie wstaw do piekarnika na ok. 30 minut (sprawdź patyczkiem, czy się upiekło). Uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj 10 minut. Następnie wyjmij ciasto z formy.
  6. Babkę majonezową możesz udekorować cukrem pudrem, lukrem cytrynowym czy czekoladowym.
fot. Przepis na babkę wielkanocną/Adobe Stock, agneskantaruk

Babka wielkanocna: wersja drożdżowa

To chyba najbardziej klasyczna wersja baby wielkanocnej, choć w ostatnich latach mniej popularna, niż np. jej piaskowa kuzynka. Do przyrządzenia możesz wykorzystać zarówno drożdże instant, jak i świeże. Ciasto może być wyrobione ręcznie lub za pomocą miksera.

Ważne, aby ciasto po wyrabianiu odpoczęło pod ściereczką przed włożeniem do formy i wypieczeniem. Tradycyjnie ta babka wielkanocna jest łączona z rodzynkami i innymi bakaliami w asyście lukrowej polewy. Należy uważać, aby nie była zbyt sucha – wystarczy dodać odpowiednią ilość żółtek.

Skła​dniki:

  • 0,5 kg mąki,
  • 15g świeżych drożdży,
  • 125 ml letniego mleka,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • otarta skórka z cytryny,
  • 150 g masła,
  • 50 g rodzynek.

Sposób przygotowa​nia:

  1. Drożdże wymieszaj z mlekiem, odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
  2. Masło rozpuść i przestudź.
  3. Mąkę przesiej do miski.
  4. Jajka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową aż do uzyskania jasnożółtej, puszystej masy.
  5. Do mąki wlej drożdże, masę cukrowo-jajeczną.
  6. Cały czas miksując, wlewaj partiami masło.
  7. Wsyp sparzone i osączone rodzynki. Wymieszaj drewnianą łyżką.
  8. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem.
  9. Przygotuj formę na babkę (dużych rozmiarów) - posmaruj ją masłem i obsyp mąką lub bułką tartą.
  10. Następnie wyrabiaj ponownie ciasto drożdżowe i włóż do foremki. Odstaw ponownie na 30 minut aż do wyrośnięcia.
  11. Nastaw piekarnik na 185°C.
  12. Do piekarnika wstaw babkę i piecz około 35-40 minut.
  13. Ostudzone ciasto posmaruj lukrem i np. obsyp makiem lub kolorowymi dekoracjami do ciast.
fot. Babka wielkanocna: przepis na babkę drożdżową/Adobe Stock, zi3000

Babka wielkanocna na oleju

Wielkanocna baba na oleju to szybki i łatwy przepis, a gotowa baba smakuje doskonale. Najlepiej będzie wykorzystać olej słonecznikowy.

Jeżeli chcesz, aby babka wielkanocna była bardziej puszysta, pamiętaj, aby przesiać mąkę i skrobie ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia. Jeżeli nie chcesz go używać, wystarczy ubić białka jaj na sztywno.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g cukru,
  • 4 duże jajka,
  • 200 ml oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 170°C i przygotuj formę na babkę o średnicy ok. 20 cm.
  2. Suche składniki przesiej do miski (mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia), a następnie wymieszaj.
  3. W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Powinna mieć jasny, biszkoptowy kolor.
  4. Cienką strużką wlewaj do masy jajecznej olej, cały czas miksując.
  5. Do mokrych składników dodaj suche i całość wymieszaj szpatułką.
  6. Babkę na oleju piecz 45 minut. Wyjmij po upieczeniu i poczekaj chwilę, zanim wyjmiesz ją z foremki. Udekoruj babkę wielkanocną wedle życzenia.
fot. Wielkanocna babka na oleju/Adobe Stock, Jukov studio

Wielkanocna babka marmurkowa

Marmurkowa babka wielkanocna ucierana jest na maśle lub oleju i powstaje z połączenia dwóch mas. Dzięki temu powstaje ciekawy efekt marmurka. Do białej masy dodawana jest wanilia, biała czekolada lub odrobina soku z cytryny.

W ciemnej części znajduje się rozpuszczalne kakao lub rozpuszczona tabliczka czekolady. Ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Skła​dniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 180 g cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygoto​wania:

  1. Masło rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
  2. Formę do pieczenia babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  3. Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę z cukrem.
  4. Do białek dodawaj żółtka - jedno po drugim, cały czas mieszając.
  5. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszaj w osobnej misce.
  6. Oddziel połowę suchych składników i dodaj do nich kakao oraz połowę roztopionego tłuszczu i połowę masy jajecznej.
  7. Do reszty jajek przesiej obie mąki, proszek do pieczenia oraz roztopiony tłuszcz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  8. Do formy wlewaj naprzemiennie jasne i ciemne ciasto wedle uznania. Widelcem możesz rozprowadzać kolory między sobą.
  9. Gotowe ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika. Piecz babkę wielkanocną przez ok. godzinę, do suchego patyczka.
fot. Sprawdzony przepis na baby wielkanocne/Adobe Stock, New Africa

Na podstawie artykułu Weroniki Kwaśniak pierwotnie opublikowanego 24.03.2015.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na wielkanocne babki:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...