Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • -łyżka kwaśnej śmietany 18-proc.
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki (125 g) masła
  • kilka łyżek kwaskowatego dżemu malinowego lub domowej galaretki z czarnej porzeczki
  • 10 dag masy marcepanowej
  • puszka gotowej masy kajmakowej (krówkowej)
  • cukier puder
  • płatki migdałowe
Reklama
Przygotowanie:
  1. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia i cukier. Obłóż płatkami mocno schłodzonego masła. Składniki zarabiaj, siekając nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj jajko i śmietanę. Energicznie wyrób gładkie ciasto. Zawiń w folię i schładzaj 30 min w lodówce.
  2. Ciasto podziel na 2 porcje. Każdą rozwałkuj na wielkość kwadratowej blaszki. Umieść w dwóch blaszkach przykrytych pergaminem. Każdy prostokąt rozetnij po przekątnej na 2 trójkąty. Ponakłuwaj je widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. i piecz na złoto około 15 minut. Ostudź.
  3. Dżem lekko podgrzej, przetrzyj przez sitko, przełóż nim po dwa trójkąty, lekko dociśnij. Cieniutką warstewką dżemu posmaruj wierzch przekładańców.
  4. Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem. Rozwałkuj, wytnij z niej 2 trójkąty rozmiarów takich jak ciasta. Po marcepanowym trójkącie ułóż na każdym z ciast. Masę kajmakową umieść w szprycy i wyciśnij kajmak na ciasta, robiąc dekoracyjny brzeg. Wierzch dodatkowo ozdób dżemem, posyp płatkami migdałowymi.
Reklama
Reklama
Reklama