Lasagne
Paprykę kroimy w paseczki, cebule w talarki, następnie dusimy mięso mielone (na patelni i na małym ogniu), które trochę solimy. Uduszone mięso przekładamy do miseczki i zabieramy się do duszenia papryki i cebuli, przyprawiamy warzywa....

Składniki

1/2 kg mięsa mielonego
Sos:
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- 5/6 litra mleka
- sól
Sposób przygotowania
Paprykę kroimy w paseczki, cebule w talarki, następnie dusimy mięso mielone (na patelni i na małym ogniu), które trochę solimy.
Uduszone mięso przekładamy do miseczki i zabieramy się do duszenia papryki i cebuli, przyprawiamy warzywa solą, pieprzem i papryką, dodajemy rozdrobniony czosnek oraz po łyżeczce oregano i bazyli. Gdy warzywa są już miękie wrzucamy do nich mięso mielone, dodajemy pól słoiczka koncentratu pomidorowego i szklankę wody. Sos dusimy jeszcze przez około 15 minut.
W tym czasie w garnku gotujemy wodę, gdy zawrze, wrzucamy po pięc sztuk lasagne do osolonego wrzątku na 4 minuty.
Przygotowujemy sos beszamelowy. 4 łyżki masła topimy, dodajemy cztery łyżki mąki i robimy zasmażke, nastepnie po trochu dolewamy zimnego mleka, na końcu do sosu beszamelowego dodajemy ok. 100g sera żółtego.
Wąską blachę, smarujemy ją masłem, wlewamy trochę sosu beszamelowego na spód i kładziemy płatki lasagne, nastepnie dajemy sos mięsny i znowu płatki lasagne, płatki plewamy beszamelem, powtarzamy te czynności, na wierzchu muszą być płatki lasagne, beszamel i starkowany ser żółty.
Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni.