Ziołowa zupa krem - przepis

Zupę podaj z kleksem śmietany, ziemniakami z wody i jajkami ugotowanymi na twardo.
/ 05.03.2013 10:48
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • po 2 pęczki natki, koperku
  • po 1 pęczku kolendry i oregano
  • 1 litr bulionu z kury
  • 6 łyżek masła
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz świeżo zmielony
Przygotowanie:
  1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę z czosnkiem i trochę podduś (nie wolno zarumienić).
  2. Wlej połowę bulionu, zagotuj. Dodaj posiekane zioła. Gotuj 3 minuty. Zmiksuj.  
  3. Resztę bulionu wymieszaj z mąką i wlej do zupy. Zamieszaj i zagotuj.
  4. Dopraw do smaku sporą ilością pieprzu i ewentualnie szczyptą soli.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA