Z włoskiej spiżarni

Włoska kuchnia jest symbolem idealnego połączenia dobrego smaku i oszczędności. Trudno jej się oprzeć.
/ 16.03.2006 16:57
 
Wizytówką słonecznej Italii jest pizza i makarony (spaghetti, lasagne, cannelloni), przyrządzane na setki sposobów. To podstawa menu mieszkańców półwyspu, którzy są bardzo przywiązani do własnej tradycji kulinarnej.

Jednak kuchnia włoska swą popularność zawdzięcza także aromatycznym dodatkom: oliwie, suszonym pomidorom, bazylii oraz serom. Dzięki nim zyskała nawet miano jednej z najzdrowszych na świecie.

Słynne produkty
To, co przesądza o wysokiej jakości i niepowtarzalnym smaku włoskich produktów, to fakt, że do dziś wiele z nich wytwarza się w niewielkich zakładach, stosując tradycyjne metody.

- Szynka parmeńska - suszona, zawiera niewiele wody, dlatego jest bardzo trwała, krojoną na cieniutkie plasterki podaje się np. z melonem na przystawkę, dodaje do sałatek, owija nią przed pieczeniem kawałki mięsa lub ryby.
- Suszone pomidory - suszone w promieniach słońca, zwykle w aromatycznej zalewie z oliwy i ziół, można je dodawać do past, sałatek.
- Ocet balsamiczny - oryginalny produkowany jest w Modenie. Ma ciemny kolor i łagodny smak. Przyprawia się nim sosy, polewa pieczone mięso.

Przysmaki z krainy serów
We Włoszech produkuje się ponad 300 gatunków serów. Najbardziej znane: mozzarellę, ricottę, parmezan - kupimy także u nas. Namawiamy, spróbujcie.
- Parmezan - twardy ser o wyraźnym smaku, posypuje się nim makarony, zapiekanki, dodaje do zup i sosów. Cienkie płatki sera są znakomite do sałatek.
- Gorgonzola - miękki ser poprzerastany żyłkami niebieskiej pleśni. Można z niego robić sosy do makaronów (rozpuszczamy go w rondelku) lub dodawać do sałatek.
- Mascarpone - delikatny, tłusty serek twarogowy, podstawa deseru tiramisu, wykorzystywany także do zaprawiania sosów czy zup.

Renata Rowicka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)