Składniki
30 dkg wołowiny (zrazówka lub rostbef),
2 łyżki sosu sojowego,
1 kieliszek wódki,
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
3 dkg grzybów mun (mała garść),
olej,
imbir
2 łyżki sosu sojowego,
1 kieliszek wódki,
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
3 dkg grzybów mun (mała garść),
olej,
imbir
Sposób przygotowania
Grzyby zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą w sporej misce, gdyż pęcznieją i "rozrastają" się dość znacznie. Po 20 min. powinny osiągnąć swoje właściwe rozmiary.
Mięso kroimy na cienkie paski długości 5-6 cm. Wkładamy je do miski i tam mieszamy dokładnie z sosem sojowym, wódką i mąką ziemniaczaną. Dodajemy 2-3 plasterki pokrajanego drobno imbiru. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na 1/2 godz.
Grzyby płuczemy i kroimy na nieco mniejsze części. Osączamy z wody.
Przygotowujemy sos: 2 łyżki sosu sojowego, 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki wody mieszamy razem.
Rozgrzewamy patelnię z olejem i wrzucamy mięso. Smażymy je ok. 2-3 min. cały czas poruszając i przewracając je energicznie na patelni. Powinno być obsmażone ze wszystkich stron. Dodajemy grzyby i smażymy razem jeszcze ok. 2 min.
Sos mieszamy dokładnie, aby mąka ziemniaczana była dobrze rozmieszana i zalewamy składniki na patelni. Mieszamy jeszcze raz całość, doprowadzając jednocześnie sos do właściwej gęstości. Powinien oblepiać wszystkie składniki, pozostająć w lekko "kisielowatej" konsystencji.