Włoskie dania

Kuchnia śródziemnomorska uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Oliwa z oliwek, świeże jarzyny i aromatyczne zioła sprawiają, że potrawy z basenu Morza Śródziemnego są doceniane przez smakoszy na całym świecie. Nic dziwnego, że włoskie dania na dobre zagościły w międzynarodowym menu.
/ 24.02.2008 12:27

Kuchnia śródziemnomorska uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Oliwa z oliwek, świeże jarzyny i aromatyczne zioła sprawiają, że potrawy z basenu Morza Śródziemnego są doceniane przez smakoszy na całym świecie. Nic dziwnego, że włoskie dania na dobre zagościły w międzynarodowym menu.

Dzięki nowym propozycjom ędziemy mogli przyrządzić wyrafinowane specjały ze słonecznej Italii. Producent oferuje zestaw trzech południowych rarytasów, dzięki którym przygotujemy posiłek w iście włoskim stylu. Na komplet składają się dwa rodzaje aromatycznego pesto: tradycyjne pesto genovese i sycylijskie pesto rosso na bazie suszonych pomidorów oraz bruschetta di verdure, czyli wyśmienita mieszanka świeżych warzyw. Aromatyczne produkty z pewnością zainspirują nas do wielu kulinarnych podróży.

Słoneczne promienie w słoiczku
Włoskie przysmaki zamknięte są w wygodnych słoiczkach o gramaturze 130 gram. Ich ozdobą są etykiety w śródziemnomorskim stylu, przedstawiające świeże warzywa i zioła. W centralnym punkcie umieszczono charakterystyczny logotyp producenta. Zestaw trzech wybornych sosów prezentuje się nader smakowicie. Może stanowić sympatyczny upominek dla miłośnika włoskiej kuchni.

Wachlarz produktów
Pesto genovese – zielone pesto na bazie bazylii, orzeszków piniowych i oliwy z oliwek. Doskonały sos do spaghetti i wszystkich rodzajów włoskich makaronów. To także wyśmienita baza do przygotowania pysznych sosów do mięs pieczonych, smażonych i grillowanych.

Pesto Rosso – czerwone pesto z suszonymi pomidorami, bazylią i oliwą z oliwek. Doskonały dodatek do makaronu oraz mięs.

Bruschetta di verdure – kompozycja świeżych warzyw: papryki, cukinii, bakłażana z dodatkiem oliwy z oliwek. Można wykorzystać ją do przygotowania tradycyjnych włoskich grzanek, ale pasuje też do świeżego pieczywa, np. ciabatty. Wybornie smakuje jako sos do ryżu i mięs.

Smakowite historie
Najbardziej znanym rodzajem włoskiego sosu jest pesto genovese, którego nazwa pochodzi od miejscowości Genui – stolicy Ligurii, regionu położonego na północy Włoch. Podobno pesto pochodzi właśnie stamtąd. Tradycyjnie było wytwarzane w marmurowych moździerzach z młodych listków bazylii, orzeszków piniowych, oliwy z oliwek i sera.
Wariacją tego przepisu jest pesto rosso, pochodzące z Sycylii. Modyfikacja polega na zastąpieniu części bazylii suszonymi na słońcu pomidorami.
Włosi cieszą się smakiem bruschetty już od XV wieku. Ta smakowita przekąska to grzanka, posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem, najczęściej z mieszanką pokrojonych pomidorów i ziół. Istnieje jednak bardzo wiele wariantów bruschetty. Marka Goccia d’Oro® proponuje kompozycję świeżych warzyw.

Dania à la carte:
Sos Pesto genovese lub Pesto Rosso z serem mozzarella
Pesto wymieszać z około pół szklanki oliwy Extra Virgin Goccia d’Oro , dodać dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Tak przygotowanym sosem polewać pokrojoną w plastry i udekorowaną kawałkami pomidorów i listkami bazylii mozzarellę.

Bruschetta warzywna
Kromki chleba opiecz w piekarniku, natrzyj czosnkiem, posmaruj bruschettą i skrop oliwą Extra Virgin Goccia d’Oro®.
 

Redakcja poleca

REKLAMA