Wiosenne grillowanie

Zbliżają się ciepłe dni, sprzyjające towarzyskim spotkaniom. Zaprośmy znajomych oraz przyjaciół i wspólnie zorganizujmy wielkie grillowanie.
/ 03.04.2008 12:33

Mamy już kalendarzową wiosnę, nadszedł w końcu upragniony kwiecień, więc lada moment pojawią się ciepłe dni. Przestawiliśmy już zegarki, więc będziemy spali o godzinę krócej, ale będziemy mieli więcej czasu na towarzyskie spotkania. Ciepłe pory roku sprzyjają bowiem wyjazdom na pikniki oraz spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Zamiast ciężkiego, niedzielnego obiadu zorganizujmy pierwsze wiosenne grillowanie w ogrodzie lub… na balkonie – nie zapomnijmy tylko zaprosić sąsiadów, wtedy na pewno nie będzie im przeszkadzał aromatyczny grillowy dym.

Co potrzebujemy?

Aby można było rozpocząć grillowanie, powinniśmy zgromadzić potrzebny do tego celu sprzęt. Oprócz głównego bohatera – w postaci grilla, koniecznie musimy zaopatrzyć się w akcesoria, które ułatwią nam pracę przy ruszcie. Wśród nich obowiązkowo powinny znaleźć się szczypce, które umożliwią przekładanie gorącego mięsa – najlepiej, żeby były wykonane z żaroodpornego tworzywa lub drewna (choć równie dobrze sprawdzają się takie ze stali nierdzewnej), a także łopatki, widelce oraz półmiski na których będziemy mogli ułożyć gorące danie.Wiosenne grillowanie - TT

Nie zapomnijcie o węglu drzewnym lub brykiecie – bez niego nawet najlepszy grill niczego nam nie upiecze. Podczas grillowania dobrze jest używać specjalnej dmuchawy, która znacznie przyspiesza rozpalanie węgla.

Co na grilla?

Do grillowania nadaje się praktycznie każdy rodzaj mięsa, ale najczęściej stosuje się piersi drobiowe, schab, wołowinę, żeberka, nóżki oraz skrzydełka. Jeśli mięso jest bez kości, należy je dobrze wypłukać, pokroić na porcje oraz rozbić tłuczkiem. Pamiętając przy tym, żeby drób tłuc lekko, aby się nie rozpadł, natomiast wołowinę możemy potraktować tłuczkiem nieco mocniej. Mięso posiadające kości opłuczmy i poporcjujmy.

Warto dzień lub dwa wcześniej zrobić marynatę, włożyć do niej mięso i zostawić w lodówce, aż do momentu grillowania.

Marynata do karkówki z grilla

  • 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • główka czosnku
  • czerwona papryka słodka w proszku
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz
Pietruszkę, czosnek i szczypiorek drobno posiekać, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Mięso pokroić w plastry, rozbić i w głębokim naczyniu dokładnie wymieszać z marynatą.

Marynata z rozmarynem i czosnkiem
  • 2 duże garście świeżego rozmarynu
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 cytryny, wycisnąć sok i podusić skórkę
  • sól, świeżo mielony pieprz
Rozmaryn dobrze rozgnieść, czosnek posiekać, wycisnąć sok z 2 cytryn i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Mięso natrzeć marynatą i pozostawić w niej do momentu pieczenia.

Marynata do mięsa drobiowego
  • 1,5 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
Cebulę pokroić w piórka, łodygę selera poszatkować, marchewkę pokroić w drobne kawałki i wymieszać z pozostałymi składnikami. Wcisnąć dwa ząbki czosnku i dokładnie wszystko wymieszać. Mięso marynować minimum kilka godzin.

Na grilla świetnie nadają się także kiełbaski oraz kaszanka, którą możemy smacznie przyrządzić.

Wiosenne grillowanie - TTKaszanka w folii
  • kaszanka - ilość uzależniona od liczby osób
  • pieczarki
  • cebula
  • czosnek
  • czerwona papryka
  • folia aluminiowa
Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki w plasterki. Kaszankę układamy na kawałku folii aluminiowej, a następnie okładamy ją cebulą, pieczarkami, posiekanym czosnkiem i czerwoną papryką. Zawijamy w folię i pieczemy na grillu ok 40 minut.

Kawałki kurczaka w sezamie

Jest to ekspresowa przekąska na grilla, która świetnie się nadaje na początek - możemy w ten sposób uprzyjemnić naszym gościom czekanie na mięso, które wymaga dłuższego pieczenia.
  • patyczki do szaszłyków
  • piersi drobiowe
  • sezam
Piersi drobiowe lekko rozbijamy, a następnie kroimy na paski o szerokości ok 1,5 cm (im dłuższe tym lepsze). Jeden pasek nabijamy na patyczek do szaszłyka - w taki sposób, jakbyśmy szyli. Następnie obficie obsypujemy mięso sezamem i układamy na grillu. Kawałki mięsa nie są grube, więc bardzo szybko są gotowe do spożycia. Proste i naprawdę smaczne.

Szaszłyki

Szaszłyki to danie, które nierozerwalnie kojarzy mi się z grillowaniem oraz wakacjami. Nie może ich zabraknąć na żadnym grillu. Sposobów na ich przygotowanie jest tyle, ile osób. Każdy ma bowiem swoją ulubioną wersję.
  • patyczki do szaszłyków
  • polędwica wieprzowa
  • boczek
  • cebula
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
Polędwicę kroimy na kawałki o grubości ok 2 cm, boczek i cebulę w plasterki, a paprykę w większą kostkę. Nadziewamy na patyczek kolejno: kawałek polędwicy, boczku, plaster cebuli, paprykę - czynność powtarzamy na całej długości patyczka.

Osobiście nie przepadam za boczkiem, ale puszcza on tłuszcz, dzięki któremu polędwica nie jest sucha - po upieczeniu, zawsze możemy odłożyć go na bok lub podrzucić na talerz ukochanej osobie.

Dla miłośników ryb, na grillu również się coś znajdzie. Warto bowiem pamiętać, że ryby z grilla mogą być równie smaczne jak mięso wieprzowe czy drób.

Ryba z grilla
  • dowolna ryba (polecam pangę lub dorsza)
  • białe wino
  • sok z 1 cytryny
  • olej
  • przyprawa Vegeta
  • pieprz
Z oleju, soku cytrynowego, białego wina i Vegety przygotować marynatę - dosypać pieprzu do smaku i dokładnie wymieszać. Ryby włożyć do marynaty na 3-4 godziny.

Przed pieczeniem wyjąć rybę i ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Można położyć obok niej trochę masła. Folię z rybą zawinąć i ułożyć na grillu.

Do dań z grilla, doskonale pasują różnego rodzaju sałatki oraz sosy.

Sałatka z kapusty pekińskiejWiosenne grillowanie - TT
  • 1 kapusta pekińska
  • 3 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 1 szczypiorek
  • 2 pomidory
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duży ogórek świeży
Kapustę poszatkować, paprykę, cebulę, pomidory i ogórka pokroić w drobną kostkę. Składniki delikatnie wymieszać z odcedzoną kukurydzą. Dodać posiekany drobno szczypiorek. Całość można skropić oliwą z oliwek lub wymieszać z dowolnym sosem (np.vinaigrette).

Sałatka z ziemniaków i ogórka
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 długie ogórki
  • dużo kopru
  • 1,5 kubka dużego jogurtu naturalnego

Jogurt doprawić odrobiną soli i dużą ilością pieprzu - odstawić na czas robienia sałatki do lodówki.

Ziemniaki ugotować w mundurkach - oczywiście w osolonej wodzie. Następnie ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Ogórki porządnie umyć i razem ze skórką, pokroić w plasterki. Całość dokładnie wymieszać.

Koperek umyć i drobno posiekać. Stopniowo dosypywać koperek do sałatki i mieszać tak, żeby wszystkie składniki równomiernie się rozłożyły.

Na końcu wlać doprawiony jogurt. Sałatce pieprz nie zaszkodzi, więc dla pewności możemy dosypać go również przed dodaniem jogurtu. Sałatka musi odstać trochę w lodówce, żeby się "przegryzła". Dopiero wtedy czuć, że jest dobrze przyprawiona. Duża ilość pieprzu może zabić prawdziwy smak sałatki, dlatego trzeba uważać, żeby nie przesadzić.

Wśród sosów, które cieszą się wielką popularnością, nie tylko przy okazji grillowych spotkań, ale również na wszelkich domowych imprezach jest taka polska wersja greckiego sosu Tzatziki.
  • 2-3 duże, poszatkowane ogórki (lub starte na tarce z dużymi oczkami)
  • rozdrobniony czosnek (i/lub przyprawa tzatziki)
  • gęsty jogurt (doskonale nadaje się jogurt bałkański)
  • ocet winny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podawać do ciepłego, grillowanego mięsa - komponuje się doskonale.

Oczywiście na grillu możemy także piec dowolne warzywa i niektóre owoce - szczególnie ziemniaki w mundurkach, zawinięte w folię aluminiową czy jabłka. Różnorodność dań, które zaserwujemy w trakcie wiosennego grillowania zależy wyłącznie od naszej fantazji i umiejętności kulinarnych.

Wszystkim miłośnikom towarzyskich spotkań przy grillu życzymy dobrej zabawy, pysznych dań oraz jak najmniejszej ilości gryzących owadów.

Karolina Małgorzata Górska