Wegetariańskie muffinki marchewkowe z mąki pełnoziarnistej

Poznaj przepis na wypieki z marchewką!
/ 13.09.2018 11:12

Muffinki z mąki pełnoziarnistej, z marchewką i aromatycznymi przyprawami sprawdzą się świetnie zarówno jako świąteczny wypiek, jak i jako przekąska na niedzielny podwieczorek.

Wegetariańskie muffinki marchewkowe z mąki pełnoziarnistej

fot. Fotolia

Składniki:

  • Szklanka startej marchewki
  • ¾ szklanki oleju
  • 4 jajka
  • Pół szklanki cukru brązowego
  • Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • Łyżeczka cynamonu
  • Pół łyżeczka gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

1. Jajka miksujemy z cukrem aż do uzyskania jednolitej masy.

2. Wciąż miksując, bardzo powoli wlewamy olej. Miksujemy dalej.

3. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki.

4. Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach.

5. Do masy z cukru, jajek i oleju dodajemy suche składniki. Miksujemy.

6. Włączamy piekarnik i nagrzewamy do temp. 185 st. C.

7. Gdy masa ciasta jest jednolita, dodajemy startą marchew. Mieszamy.

8. Na jednej z blach z piekarnika rozkładamy silikonowe foremki do muffinek. W każdą nalewamy ciasto do ¾ wysokości foremki.

9. Muffiny marchewkowe wstawiamy do piekarnika.

10. Pieczemy ok. 40 minut.

Przeczytaj także:

Jak spalić jednego muffinka?

Muffiny z żurawiną i orzechami

Redakcja poleca

REKLAMA